Григор Димитров е поставен под номер 11 на "Уимбълдън". Кралската за тениса надпревара край Лондон започва в понеделник. Това е най-високата позиция за първата ни ракета на турнир от Големия шлем досега. 

Откритото първенство на Великобритания е единственото в Шлема, за което се взима предвид не само класирането в световната ранглиста, а и представянето на тенисистите на трева в последните два сезона. Така 13-ият в света Гришо ще започне с две позиции по напред на "Уимбълдън". Което не е без значение. Българинът ще избегне евентуална среща с представител от топ 4 на 1/8-финалите, а вместо това ще се изправи срещу някой от поставените между 5-о и 8-о място.

Новак Джокович е водач в схемата за сметка на световния номер едно Рафаел Надал, който е №2. Миналогодишният шампион Анди Мъри е трети, а спечелилият седем титли на легендарната трева Роджър Федерер - четвърти.

При жените е налице съвпадение, тъй като при тях ранглистата определя и схемата. Така водачка е световната номер едно Серина Уилямс. Мария Шарапова е пета, а Цветана Пиронкова, която обикновено се представя силно на "Уимбълдън", е под номер 37.