Разположеният в Литва военен контингент на Бундесвера (германската войска) в рамките на възпираща мисия на НАТО стана прицел на масирана дезинформационна кампания, зад която най-вероятно стои Русия, съобщава онлайн изданието на «Шпигел».

Чрез имейли целенасочено се разпространявали слухове, че германски войници брутално изнасилили непълнолетно момиче в балтийската страна.

Дипломати от мисията на НАТО в Брюксел, цитирани от «Шпигел», са категорични, че става въпрос за Fake-News атака (разпространяване на лъжливи новини) с цел дискредитиране на Бундесвера.

Случаят напомня на скандала «Лиза». По време на бежанската криза в нощта на 11 срещу 12 януари 2016 г. руски медии разпространиха слуха, че 13-годишното момиче с руски паспорт е било отвлечено и изнасилено в Берлин от няколко бежанци.

Това провокира масови демонстрации пред канцлерството. Намеси се дори руският външен министър Сергей Лавров, който обвини официален Берлин в «потулване на едно ужасно престъпление».

Впоследствие стана ясно, че не е имало нито отвличане, нито изнасилване. Лиза е прекарала нощта при свой приятел. Москва не се извини.

Но да се върнем на актуалния случай.

Офанзивата срещу Бундвесвера е била добре подготвена, твърдят за «Шпигел» източниците от НАТО. На 14 февруари подробен имейл е бил изпратен както до председателя на литовския парламент  Викторас Пранцкиетис, така и до редица медии в страната. В съобщението се описвало подробно как на 9 февруари  германски войници са изнасилили литовско момиче в град Йонава.

Поради описани детайли на пръв поглед оповестеното изглеждало напълно достоверно. Това станало причина редица литовски медии да съобщят за скандалния случай.

Не случайно е бил подбран и градът. Йонава е на 10 минути път с автомобил от Рукла, където за мисията си в рамките на НАТО е разположен германският военен контингент, наброяващ 130 войници.

Правителството във Вилнюс реагира незабавно. То разпорежда полицейска проверка и информира Главната квартира на НАТО.
Резултатът? Литовската полиция и прокуратура са категорични, че случай с изнасилване не е имало. Това установява и германското отбранително министерство, извършило собствена проверка.

Макар лъжата да е опровергана и желаният от авторите й ефект да не е постигнат, от НАТО гледат сериозно на атаката. Тя се оценява като опит да се нанесе удар върху започналата в началото на годината възпираща мисия на пакта в Прибалтика. За дипломати от НАТО това е поредната провокация на Русия, която е категорично против временното разполагане на военен контингент на източния фланг на отбранителния съюз. От НАТО гледат на подобни атаки като на първа стъпка към водене на хибридна война, твърди «Шпигел» и цитира източника си:

«В Литва сме, за да гарантираме по-голяма сигурност. Авторите на тази лъжа (мнимото изнасилване – б. а.) се опитват да представят една картина, като че ли страната е нападната от банда престъпници.»