Лидерите и военното командване на "Даеш" („Ислямска държава“) масово напускат сирийския град Ракка, смятан за "столица" на терористичната групировка.  Това е заявил пред медиите говорителят на Пентагона Джеф Дейвис, цитиран от БНР.

Терористите се изтеглят на изток, покрай северния бряг на река Ефрат към провинция Дейр аз Зур. Според говорителя на Пентагона причината за това е, че висшите бойци на "Даеш" виждат, че приближава краят на управлението им в Ракка. Битката за града обаче ще бъде тежка, допълва Дейвис.

Подкрепяната от САЩ коалиция между сирийски, кюрдски и арабски бойци обяви, че започва нова атака срещу "Даеш", след като превзе десетки села в предишната фаза от битката за отслабване на джихадистите в бастиона им в Сирия.

Междувременно "Асошиейтед прес" цитира съвместен анализ на Международния център за изследване на радикализацията и политическото насилие и "Ърнест енд Янг", че "Даеш" губи пари с всяка изгубена територия. Според анализаторите бизнес моделът на терористичната групировка е напът да се провали и приходите са намалели от 1,9 млрд. долара през 2014 г. до около 870 милиона долара през миналата година. Парите на групировката идват от петрол, данъци, подкупи, грабежи, изнудване и т.н.

Според оценки на международната коалиция, водеща битка с "Даеш" групировката е загубила над 60% от територията, която е контролирала в Ирак съм 2014 г. и около 30 на сто от населените места в Сирия.