Изглежда, в Канада се задава местният еквивалент на Доналд Тръмп, пише в. "Гардиън". Това е бизнесменът Кевин О'Лиъри. И той може дори да се окаже по-голям и по-страшен популист от Тръмп.

Има всички предпоставки за появата на канадски Тръмп. Настоящият премиер Джъстин Трюдо е едва от 15 месеца на власт, но доверието на местните жители в правителството рязко спадна. Най-малко 80 на сто смятат, че елитът е затворен и не контактува с обикновените хора. 60 процента мислят, че политиците няма да разрешат проблемите им.

Това са последици от замразените от доста време насам заплати, несигурната работа, влошаващото се здравеопазване. Какъв по-удобен момент за възхода на човек, който обещава да върне работните места и да възстанови закона и реда?

Въпросът е кой ще яхне и ще направлява гнева на народа.

Кой е той?

О'Лиъри вдига наздравица за Свети Валентин със съпругата си Линда.

62-годишният Кевин О'Лиъри посмали напоследък острия си тон, но пък засили риториката срещу елита. Той обещава да канадците да върне работните места във фабриките, изнесени зад граница при редуващите се консервативни и либерални правителства. Бизнесменът бързо си спечели славата на човек извън политиката, който не дължи никому нищо. Точно с тези опорни точки Доналд Тръмп стана президент на САЩ.

Засега О'Лиъри има малко "по-скромни" амбиции от американския си еквивалент. Той няма да стане президент, тъй като държавен глава на Канада е британската кралица. Но има всички шансове да седне в премиерското кресло. Това обаче минава през лидерството на опозиционната в момента Консервативна партия. И именно към него се е устремил О'Лиъри. Той даде заявка за поста и е много вероятно да бъде избран на него на партийния конгрес през май.

О'Лиъри е основател на финансовата компания "О'Лиъри фъндс". Създател е и на софтуерната фирма "Софткий", която стартира в мазето си с 10 000 золара, взети назаем от майка си.

Именно майка му играе главна роля в забогатяването на Кевин О'Лиъри. Той редовно разказва как, когато бил дете, й поискал пари да си купи бонбони. А тя му отвърнала: "Какво направи, за да ги спечелиш?"

Състоянието на О'Лиъри е далече от милиардите на Тръмп. То е "само" 400 милиона долара. Но историята на успеха му е привлекателна.

Няма никакво значение, че, подобно на Тръмп, целта на О'Лиъри е забогатяването на корпоративната класа да продължи, отбелязва "Гардиън". Проучванията от началото на седмицата показаха, че не по-малко от една трета от канадците изтъкват, че биха подкрепили човек, който не пести истината. Десният популизъм е печеливш, защото прави именно това. Гневът срещу управляващите в момента либерали само ще го подхрани, ако хората от техния политически спектър е успеят да излязат с нещо, привличащо поне толкова вниманието, но и не укриващо истината.

И именно затова Кевин О'Лиъри има всички шансове да се превърне в канадския Доналд Тръмп.