"Наумил съм си да съм служебен премиер до 27 април. Не е добре служебното правителство да продължи работа след края на април".

Това обяви Огнян Герджиков пред "Дарик". По думите му максимум месец след изборите на 26 март трябва да се направи всичко възможно да има ново редовно правителство и новият парламент да е стабилен. Дотогава служебният министър-председател обясни какви са приоритетите на временното му управление. Задача № 1 е организацията на честни избори. Освен това се работи по минимизиране на такси при вписванията, за да се облекчи бизнесът. Герджиков е поискал от просветния министър Николай Денков на всяко 5-о число от месеца да представя доклад за броя на отпадналите от училище ученици, заедно с причините за това.

„Щастлив съм, че успях да стартирам едно такова нещо и вероятно до десетина дни ще е готово проектопостановление, с което всъщност ще се отрежат някои от скритите данъци. Например, в Агенцията по вписванията има такси, които не са оправдани като разходи. Защото таксата трябва да е разходооправдана. А те са много над оправданото, като данък.", заяви Герджиков.

От думите му стана ясно, че ще има драстично намаление на таксата при вписване на дружество, което иска да направи непарична вноска с висока цена. 

Според служебния премиер "кабинетът "Борисов 2" е едно прилично правителство, което оставя едно не лошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки и то, както си пролича, например в поддържането на пътната инфраструктура". 

"Мога да кажа, че държавата не е в насипно състояние, както някои се опитват да представят. Заварихме държава, която функционира относително добре. То няма държава, която да функционира безупречно, това е безкрайно сложен механизъм, по-сложен трудно може да се измисли. Така че не трябва да се всяват страхове у хората, че сме кораб, който потъва. Няма такова нещо", каза още Герджиков по повод ревизията на старата власт, докладът за която ще бъде публикуван в понеделник.

Герджиков изрази и изненадата си от острата реакция на Бойко Борисов срещу констатацията, че в тунел "Ечемишка" служебната власт е свършила повече за 5 дни, отколкото редовните управления в последните 5 години. Служебният премиер каза, че не разбира "защо се приема така лично нещо, което е обективно".