Трябва да се намали присъствието на държавата в бизнеса и икономиката и да се увеличи вниманието в сектори като образованието, здравеопазването и сигурността. Така говорителят Петър Москов обобщи програмата на Реформаторския блок и "Глас народен", която той и негови колеги от Блока, с Венци Мицов от партията на Витков до тях, представиха днес в БТА.

"Програмата отразява убедеността ни как трябва да изглежда подредбата в държава ни във второта десетилетие на 21-и век", допълни още Москов.

И разказа, че програмата е "разширяване на вече започнатото" и се основава на три стълба. Това са:

"Силна държава в секторите, които формират качеството на публичната ни среда. Второ - гарантиране на икономическата свобода на индивида, защита на предприемачество, бизнеса, защита от административен произвол. И трето - модерен патриотичен идеал, отстоява нашите интереси в общности и съюзи, в които членуваме."

Бившият икономически министър Божидар Лукарски прочете търпеливо основните точки по втория стълб, сред които са запазване на финансовата стабилност, активни политики за привличане на инвестици и насърчаване на бизнеса.

Бившият депутат от ДБГ Димитър Делчев представи програмата в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията.

"Съдебната реформа в България вървеше последните години, направи се немалко, но не и достатъчно. Всъщност в момента и в следващите няколко години съдебният процес няма да е по-бърз, няма да е много по-справедлив и няма да е много по-ефективен, защото съдебната реформа трябва да бъде завършена."

Той отбеляза, че трябва да има ясна отговорност за назначенията в съдебната система, като например при избора на "тримата големи" - главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС. С промените, които трябва да се случат и президентът ще има по-ясна отговорност, и целият процес ще бъде по-отговорен. А при избора на членове на Висшия съдебен съвет ще се направи процедурата по-рано, по-прозрачно и по ясни критерии.

Друга идея на РБ е нов Наказателен кодекс, в който да останат само тежките престъпления, "които трябва да търпят държавни репресии", за да не се разпиляват ресурсите на съдебната система. Прокуратурата пък трябва да е по-отчетна и да се ограничи политическия и икономическия натиск върху нея.

По отношение на борбата с корупцията Делчев отбеляза, че трябва "най-после да се приеме законът "Антикорупцията", който депутатите не приеха в последните дни на 43-тото НС.

"Има такъв израз - като говорим за култура, се хващам за кобура. Говорим за култура, когато се случи някакъв скандал", отбеляза общинският съветник от "Глас народен" Венци Мицов. 

И допълни, че в момента се гордеем предимно с хора, които работят в чужбина и успехите им не са благодарение на усилията на държавата, а въпреки нея.

Мицов отбеляза, че с изключение на Стефан Данаилов хората на културата не са били представени в последния парламент. Сред предложенията му е квота за българска музика в националните медии, което според него ще премахне проблеми като този между "Мюзикаутор" и БНР.

"С тази мярка българските автори ще получават повече пари като авторски отчисления", отбеляза той.

Според него България отделя твърде малко от БВП за култура - 0,5%, Затова е заложено в програмата РБ парите да се увеличат на 1% от БВП.

"Държавата оценява културата на 0,5, това звучи отвратително, не знам как ви звучи на вас", отбеляза той.

Бившият военен министър Николай Ненчев също иска повече от БВП - 2% да отиват за отбрана. Те ще са нужни, за да се продължи Програмата на развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, както и програмите за придобиване на нов изтребител, нов боен кораб и нова машина за сухопътните войски. Той подчерта и че трябва да сме напълно готови за справяне с евентуална бежанска вълна от юг.

Очаквано като бивш здравен министър Москов представи политиката за здравеопазването, която е тази, следваща най-вече "вече постигнатото", като например пръстовите отпечатъци:

"До началото на 2018 трябва да имаме функциониращи и достъпни за всеки един от нас електронна рецепта, електронно направление, електронен здравен запис и национален здравно-информационен портал."

Той отбеляза, че трябва да се продължи и увеличаването на заплатите на служителите в спешната помощ, което за последните 2 години е 50% и трябва да стане още толкова.

В образованието и науката също трябва да се увеличи бюджетът - до 4,5% от БВП. Странно звучи предложението да се изгради национална електронна система за проследяване на движението на децата и учениците. Стана ясно, че става въпрос за следене на присъствието им в училище. Бившият народен представител от ДБГ Антони Тренчев се пошегува:

"Отпечатъци няма да им взимаме, д-р Москов вече се е погрижил за това."

Освен това реформаторите искат да се дефинира ясен ангажимент за осигуряване на посещенията на децата. Като пример за мерки в тази посока Тренчев даде идеята лидерите на ромските общности да бъдат привлечени към тази кауза.

Програмата на Блока предлага още да се продължи и увеличи финансовата подкрепа за допълнителна работа в училище, за високи постижения на учители и ученици, както и да се насочат инвестициите в науката с цел високо качество на научния продукт.

Освен това Реформаторите, които Москов определи като десни консерватори, заявяват готовност да се противопоставят на предложения за създаване на възможност еднополовите двойки да сключват брак или да осиновяват деца.