Следващият парламент ще бъде преходен, а големите партии в него ще се разпадат - това е прогнозата на лидера на "Да, България" Христо Иванов, направена пред "Дарик". 

„Аз съм сигурен, че този парламент ще бъде преходен. Той ще бъде парламент на пика на разпада на българския олигархичен модел. Ние го наблюдаваме от 2013 г., това е бавен процес", заяви Иванов.

По думите му това ще е целта и на новата формация - да ускори този процес и да катализира остатъчните имунни реакции. 

„Очаквам една огромна ерозия на техните депутатски корпуси“, каза лидерът на „Да, България“.

Иванов заяви, че "с върхушките на БСП, на ДПС и на ГЕРБ, сегашните върхушки и сегашния им стил на работа „Да, България“ няма работа“, попитан с кого партията му би работила, ако е част от следващия парламент. На въпрос защо „Да, България” и "Нова република" не се явяват заедно на изборите, бившият правосъден министър каза:

"Да, България" се бори за нови гласове, които да бъдат добавени към гласовете на „Нова република”  в следващия парламент. Това, което ние се опитваме в следващия парламент е нашите приятели от „Нова република“ да имат десния периметър, който те заявяват и който имат, ние да теглим с добавени гласове и добавени проценти. „Да, България“ се бори за нови гласове, за добавяне на гласове към тези... Ако ние искаме подкрепа и енергия, тя трябва да бъде за нещо по-голямо, отколкото просто да успеем да се сумираме аритметично и някак с овчарски скок да преметнем тази граница.“

Екипът на коалиция "Движение Да, България", заедно с представители на "Зелените" и ДЕОС, които дадоха регистрациите си за участие на формацията в изборите, представипа управленската си програма в частта "икономика". Програмата включва 6 мерки за растеж на икономиката, 10 - за намаляване на бюрокрацията и 18 - за спиране на кражбите.

Сред предложнията са публични процедури за избор на регулаторни органи, нови правила за обществените поръчки, повече пари за наука, повече електронни услуги, постигане на 6% растеж на икономиката, спестяване на близо 2,5 млрд. лева от кражби от обществени поръчки, намаляване на разходите на домакинствата и увеличава почти двойно на техните приходи. Според "Да, България" с намаляване на кражбите, прекратяване на измами с ДДС и прочие могат да се добавят окоро 4 млн. лв. към приходите в държавния бюджет. 

Иванов нарече програмата на "Да, България" "единствената, която има реален план как да се служи по-голям икономически растеж". Кирил Петков от икономическия екип на партията и на коалицията обясни, че трябва да се въведе нов механизъм за усвояване на евросредствата, при който не държавни чиновници, а банките да преценяват качествата на подадени проекти от бизнеса. Става дума за механизъм, който дава съфинансиране на лихвите и на обезпеченията през търговските банки. Друго предложение е Българската банка за развитие да бъде закрита, "защото финансира олигархията и строителни фирми и големи предприятия".

Сред мерките за растеж е записано още намаляване на администрацията, създаването на Български борд за просперитет, в който да се влеят агенцията за инвстиции и за малки и средни предприятия, в който да участват и представители на бизнеса, и да се привличат българи от чужбина чрез електронен портал към борда.

"След това да преструктурираме българската икономика, която сега се осланя на използване на обществени поръчки и евросредства, така че да разчита на предприемачество и експорт. Тогава предвиждаме бюджетни излишъци и ние няма да ги раздаване на нерегламентиран прицип, а ще намалим данъците и мярката 18 % ДДС ще бъде съвсем нормална", каза още Петков.

Според Вера Асенова държавата трябва да подпомага малкия и средния бизнес и да инвестира в наука и образование. 

Друга от представените мерки по отношение на обществените поръчки е да се проверява собствеността на фирмите, участващи в търгове, да се създаде черен с некоректни фирми, да се стимурира конкуренцията. Сред целите и в програмата на "Да, България" е влизането на страната ни в еврозоната и в Европейския банков надзор - неща, които присъстват и в програмите на "Нова република", и на ГЕРБ.

Ето пълен запис от представянето на програмата на "Да, България" днес: