НАТО продължава да е институция на студената война – както по по сърце, така и по разум. 

Това изрече днес руският външен министър Сергей Лавров в кратка, но остра реч от трибуната на Мюнхенската конференция по сигурността.

“Живеем в историческа епоха на постстудената война”, обяви дипломат номер 1 на Русия.

Укрепването на НАТО довело до по-голямо напрежение. С подписаното преди 20 години споразумение между НАТО и Русия се целяло да се предотврати противопоставяне в Европа. Това обаче не се удало, тъй като НАТО била институция на студената война – по сърце и разум.

Че един вид “елитен клуб от държави управлява света, в дъгосрочна перспектива не можело да функционира. За да се възстанови редът, трябвало да се търси диалог.

“Милиони съветски граждани дадоха живота си за свободата на Европа”, напомни ораторът за жертвите на Втората световна война. Този факт обаче сега бил подминаван.

Европейският съюз не провеждал независима политика, хвърли Лавров обвинение към Брюксел.

В отношенията със САЩ сътрудничеството трябвало значително да се разшири: “От общ интерес е да укрепим американо-руските отношения. Ние сме готови на това, ако и САЩ са готови.”

Сега Москва очаквала сигнали за диалог и прагматично партньорство.

По повод обвиненията на американските демократи, че президентските избори в САЩ не били честни, Лавров заяви, че трябвало да се посочват факти: “Когато ни вменяват във вина намеса, никой не пита за факти.”

Русия била първата държава, стартирала в ООН инициатива за сигурност в киберпространството. Западните държави дълго време нехаели.

На последвала кратка дискусия Лавров беше попитан за руската позиция по Украйна. Конфликтът там бил вътрешноукраински:

“Русия не иска да е в конфликт с когото и да било, но ние настоявяме за диалог, който е от полза за всички.”

В  Източна Украйна и двете страни нарушавали примирието и не спазвали споразумението за изтегляне на тежката военна техника. От всички страни се разпространявали лъжи. 

Примирие можело да има, ако всички медии разпространявали едно и съща картина на събитията. Западните медии не съобщавали достатъчно за разрушаването на граждански обекти чрез бомбардировки и от двете страни. Дали е автоценцура, Лавров не знаел. Много от случващото се на фронтовата лииня се игнорирало.

Сергей Лавров увери, че Русия подкрепя цялостното прилагане на споразуменията от Минск.