Малко преди старта на т.нар. "Луковмарш" кметицата на София Йорданка Фандъкова е издала разпореждане проявата да се прекрати, съобщи "Фокус". Причината - информация, постъпила в Столичната дирекция на вътрешните работи, че чужди граждани, участващи в пронацистки групировки, се присъединяват към шествието.

Информацията за криминално проявени полски граждани, участващи в организирана група, занимаваща се с пронацистка пропаганда, е изпратена от подразделението на Интерпол в полската столица Варшава.

Въпреки информацията, че столичната кметица спира шествието, малко след 18 ч подрръжниците на ген. Христо Луков - главен водач на силно повлияния от национализма и фашизма Съюз на българските национални легиони от 1942 г. до смъртта си година по-късно, тръгнаха от НДК по столичния булевард "Васил Левски" със знамена и името на Луков на уста. 

Още в ранния следобяд София беше пълна с полиция и жандармерия заради непозволения, но станал традиция "Луковмарш". Снимки Веселин Боришев


И тази година Столичната община не беше съгласувала шествието, въпреки заявката на организаторите от крайнодесни организации. Съгласувано и съответно - одобрено от общината е само поднасянето на венци пред къщата ген. Христо Луков. 

Мъже в стари военни униформи на "Луковмарш".

Преди дни отново имаше призиви и контрапротест с искане факелното шествие на националисти в чест на толкова спорна историческа фигура като ген. Луков да бъде забрането и спряно. И тази година въпреки всичко марш има. 

Посолството на САЩ в София преди дни предупреди американските граждани да са внимателни заради провеждането на Луковмарш днес.

 
Организаторите на шествието смятат, че това е една от най-цивилизованите и добре организирани прояви в София всяка година и предупрежденията за възможни инциденти са спекулации. Оттам заявиха, че на контрапротестите срещу тях преди дни били докарани анархисти от Гърция.
 

Шествието беше солидно пазето от силите на реда. Но мина без никакви инциденти, както е обикновено.

Факелното шествие мина покрай паметника на Васил Левски, за да стигне до къщата на Христо Луков на бул. "Дондуков".
 
Организаторите на шествието бяха екипирани и с огромни транспаранти с лика на ген. Христо Луков - винистър на войната в периода 1935-1938 г.
Не липсваха и транспаранти на чужди езици по време на "Луковмарш" в София.