В понеделник ще влезе в сила примирие между проруските сепаратисти и украинската армия в Източна Украйна.

Това е съобщил руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на конференцията по сигурността, която се провежда в Мюнхен, прераде АФП.

Споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна е било постигнато между Украйна, Русия, Германия и Франция в събота в германския град, става ясно от думите на Лавров. По думите на представителя на режима в Кремъл новината е "позитивна", но това не значи, че е постигнат „значителен прогрес“ по време на срещата в „нормандски формат“.

"Позитивно е, че контактната група от външните министри на четирите страни се съгласиха отново за старт на прекратяване на огъня на 20 февруари", заяви Лавров, цитиран от АФП. 

По думите му споразумението включва и темата за старт на изтеглянето на тежкото въоръжение от Източна Украйна. Последното е едно от настояванията на Русия.

По-рано през деня по време на речта си пред конференцията Лавлов заяви, че "Русия подкрепя пълното изпълнение на споразуменията от Минск".

Лавров е заяви още пред руски журналисти, че срещата на четворката в Мюнхен е била с цел да се провери доколко е напреднало изпълнението на договореностите от срещата в Берлин, която се проведе през октомври. По думите на руския външен министър обаче напредъкът не е особено голям. 

Вече почти три години продължават въоръжениет действия между проруските сепаратисти и украинската армия в Източна Украйна заради анексацията на Крим от Москва. Убитите вече са близо 10 000 души. Властите в Украйна твърдят, че Русия организира военна подкрепа за проруските сепаратисти, а Кремъл отрича.

Въпреки че споразумение за примирие и прекратяване на огъня в Източна Украйна имаше и през декември, военните сблъсъци са чести, а в началото на месеца загинаха близо 30 души заради ескалацията на напрежението в региона.