„Обявяваме началото на нова фаза на нашата операция за освобождаването на западната част на град Мосул, както освободихме другите райони. Призоваваме нашите смели войници да започнат да освобождават останалата част от града и да освобождават хората от гнета и тероризма на „Даеш“. Основната ни мисия е да освободим хората, преди да освободим земята.“

С тези думи премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обяви начало на операцията за освобождаване на западната част на Мосул от „Ислямска държава“.

За започващата битка властите предупредиха местното население с милиони листовки, пуснати над града от военновъздушните сили. В тях се приканват мирните жители да посрещнат иракските войски, които напредват към тях. Бойците на "Даеш" пък са призовани да сложат оръжие и да се предадат.

Ройтерс отбелязва, че ако Мосул бъде превзет, това ще сложи край на половината от "халифата" на дхихадистите в Ирак.

Иракските сили предприеха мащабна офанзива на 17 октомври за превземането на Мосул - последния основен бастион на джихадистите в страната. Миналия месец бе установен контрол над източната част на града след ожесточени сражения.