Тома Томов призна факта, че е сътрудничил на разузнаването преди 89-а, но заяви, че не е писал доноси. „Това, което правех, е факт“, заяви пред Би Ти Ви журналистът, който влиза в политиката като част от гражданската квота на БСП.

На въпрос на водещата Жени Марчева дали има нещо в миналото му, от което се срамува, Томов отвърна, че няма такова, но е факт, че в продължение на няколко години през 70-те е сътрудничил на разузнаването.

„Това, което правех, е факт. Когато отидеш в чужбина, аз пътувах непрекъснато в чужбина, като се върнеш, те те питат с кого си се срещал. Аз никога не съм бил в разузнавателна школа, не съм бил човек, който да изпълнява разузнавателни поръчения… Казваш с кои хора си се срещал и какво си си говорил с тях. В живота си аз нямам един донос срещу мои колеги, никой и не ми е искал такова нещо.“

Последва и въпросът дали е „разсипвал“ човешки съдби, на който Томов първо отвърна с „Моля?“, а сетне заяви:

„Как точно ще стане това, да разсипя човешки съдби? Аз, за разлика от вас, горе-долу на 30 години бях звезда №1, защо трябва да се занимавам с каквито и да е интриги? Аз съм половин век пред нацията. Всичко, което съм правил, е налице. Това е факт“.

Тома Томов коментира и спекулациите, че баща му е бил шеф на концлагера в Белене, където са лежали хиляди политически затворници през тоталитаризма. Журналистът заяви, че това не е истина, а всъщност баща му за кратко е ръководил затвора за криминални престъпници.

Площад Славейков