Космическият апарат OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) направи снимка на Юпитер и три от спътниците му, включително на най-голямата луна в Слънчевата система - Ганимед, съобщи НАСА.

Две изображения бяха получени на 12 февруари от разстояние 122 млн. км от Земята и 673 млн. км от газовия гигант. НАСА ги обедини в една фотография.

Ганимед е най-големият от спътниците на планетата. Вероятно е луната да има скрит водоем под ледения слой. Според оценка на учените водата на Ганимед е 25 пъти повече, отколкото на Земята, а дълбочината на океана й достига 800 км.

Астробиолозите смятат, че такъв строеж на океана на Ганимед може да помогне за създаването на специални условия за развитие на примитивни форми на живот на спътника.

Ракетата-носител "Атлас-5" беше изстреляна от станцията OSIRIS-REx през септември 2016 г. от Кейп Канаверал. През 2018 г. OSIRIS-REx ще достигне своята цел - астероида Бену, като трябва да вземе проби от повърхността му и да ги върне на Земята през 2023 г. с помощта на отделяща се капсула.

Целта на мисията е да даде повече яснота по въпроса за формирането на планетата и зараждането на живот на Земята. Ако приключи успешно, се планира космическият апарат OSIRIS-REx  да бъде използван и в други проучвания на Слънчевата система.