С 89 гласа "за" Атанас Зафиров бе избран за член на Изпълнителното бюро на БСП. Това стана ясно на пленума на партията, който проведе тайно гласуване за нови двама членове на ръководството. Другия кандидат Борислав Гуцанов обаче не бе избран. За него са гласували само 59 души от Националния съвет

Зафиров не можа да влезе в листата на БСП в Бургас, а Гуцанов не успя да получи избираемо място във Варна. Тяхното избиране в Изпълнителното бюро бе замислено като компенсация.

Гуцанов загуби битката в морската столица с лобито на Красимир Янков. Зафиров пък бе един от най-активните депутати в миналия парламент.

"Гуцанов не го обичат в партията, той разката варненската организация", коментира пред Клуб Z член на Националния съвет на БСП.

Във Варненския регион градската и областната структури били в непрекъсната война. Гуцанов е лидер на градската организация от години. Показателен бил фактът, че на последните парламентарни избори от общо 15 мандата социалистите спечелили само два. Според участници в пленума неизбирането на Гуцанов не може да се разглежда като бламиране на Нинова, която го предложи за член на бюрото.

"Уважавам решението на Националния съвет на БСП да избере само Атанас Зафиров за член на Изпълнителното бюро на партията", коментира лидерката на БСП.

Според нея БСП винаги е била демократична партия. Нинова заяви, че не се чувства бламирана.

"Уважавам решението на Националния съвет, преценили са колегите, че Атанас Зафиров е добро предложение и го приемат. Борислав Гуцанов не приемат", обобщи тя.

Председателката на БСП заяви още, че предложението й за Зафиров и Гуцанов не е било компенсация за това, че двамата не влязоха в листите. И припомни, че има вакантни места, защото Деница Златева е напуснала бюрото, а повечето негови членове ще стана депутати.