Доналд Тръмп последва примера на съветничката ли Келиан Конуей (наричана от медиите "госпожа гаф") и си измисли терористичен атентат - атака в Швеция, която по думите му явно е станала вчера, съобщи в. "Индепендънт".

Тази нощ Тръмп присъства на митинг на свои поддръжници в щата Флорида. Американският президент говори неясно, но доста отчетливо изрежда Швеция сред Ница, Париж, Германия, Брюксел, като места, където са се случили терористични нападения.

"Трябва да пазим страната си сигурна. Вижте какво се случва с Германия. Вижте какво се случи снощи в Швеция. Швеция! Кой би повярвал това? Швеция! Те поеха много мигранти. Имат проблеми както никога досега. Вижте какво се случва в Брюксел. Вижте какво се случва по целия свят. Вижте Ница. Вижте Париж."

Основните теми в речта му бяха тезата, че медиите, които го критикуват, публикуват основно фалшиви новини, и отхвърлената му от съда забрана гражданите от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ.

Шведите, както и един от официалните акаунти на страната в туитър са объркани от думите на президента - нищо не се е случило в Швеция. Всъщност, в скандинавската държава не е имало терористичен атентат от години, а последният е дело на швед, а не на бежанец, мигрант или мюсюлманин.

По-късно бе съобщено, че шведското посолство във Вашингтон е поискало разяснения от Държавния департамент на САЩ по повод изказването на Тръмп, предаде Ройтерс.

Думите на президента породиха вълна от реакции в медиите и социалните мрежи в Швеция, тъй като в петък вечерта не е имало никакви съобщения за сериозни извънредни ситуации в страната.