“Обръщам се към моя приятел господин Лавров. Надявам се, че ще усетите последствията. 2017-а ще е годината, през която Конгресът ще ритне Русия в задника". С тези думи се обърна към руския външен министър американският сенатор Линдзи Греъм.

Той говори от трибуната на Мюнхенската конференция по сигурността в днешния заключителен ден на форума. Казаното от сенатор Греъм бе по повод руските хакерски атаки по време на президентските избори в САЩ м.г.

В речта си ораторът публично призова президента Доналд Тръмп да вземе сурови мерки срещу Русия, дори хакерските атаки да не са били насочени към неговата Републиканска партия, а към демократите.

Макар самият Греъм да е републиканец, той се смята за един от най-яростните критици на Тръмп.

Публична тайна е, потвърдена и от американските спецслужби, че Русия стои зад хакерските атаки, поразили и сървъра в централата на Демократическата партия. Целта е била да се дискредитира нейната кандидатка за президент Хилъри Клинтън и така да се разчисти пътят на Тръмп към Белия дом.

По този повод тогавашният президент Барак Обама наложи санкции спрямо Русия. Дни след встъпването си в длъжност Донал Тръмп оповести, че ще отмени наказателните мерки.

Сега Греъм обяви от Мюнхен, че Конгресът на САЩ не само няма да отмени санкциите, а с голямо мнозинство ще вземе решение те да бъдат засилени.

Видният сенатор изрази критика към президента Тръмп заради бездействието му:

"Той никога не е застанал пред камера, за да изрече: "Уверявам ви, че руснаците ще платят цената за намесата си в нашите избори, макар най-засегнати да бяха демократите."

Според Греъм нямало гаранция, че един ден и републиканците могат да станат жертва на дирижирана от чужбина изборна манипулация.

В словото си той предложи да се сключи пакт между републиканците и демократите в САЩ, взимайки пример от член 5 от натовския договор:

"Посегателство срещу партия е посегателство срещу всички."

А и който вярвал, че републиканците нямало да продължат да се занимават с темата за изборната манипулация на Русия, тъй като Тръмп спечелил вота, дълбоко се заблуждавал:

"Ние ще гласуваме и ще приемем съвместна мярка и на двете партии. Ако не го направим, следващите, които ще се опитат да манипулират, биха могли да са китайците или иранците. Тогава целта ще са републиканците".

Той демонстрира и солидарност с медиите, които Тръмп непрестанно подлага на критики, вменява им във вина лъжи и дезинформация.

Сенаторът отхвърли подобни твърдения. Според него медиите не били враг на американския народ, както смята Тръмп. Понякога те можело да са и дразнител, но в никакъв случай народен враг.

"Демократичните общества се нуждаят от независими журналисти. Всички ние ще подкрепяме медиите, за да си вършат работата", заяви в заключение Линдзи Греъм.