"Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме".

Това каза българският президент Румен Радев пред паметника на Васил Левски по време на възпоменателната церемония за 144-ата годишнина от гибелта му.

"Приживе той казваше: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме. Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: „Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ“, заяви държавният глава.

И допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола - тези няколко страници на безсребреника, пожертвал себе си, за да го бъде народът му“, добави президентът.

И продължи:

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност“ – казваше Левски, но така ли е днес. Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал. Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование".

Накрая Радев завърши словото си с думите:

"Апостолът казваше: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“. Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата".