Синдиците на КТБ са ОПГ, или Ояла се Профанизирана Глутница. А по подразбиране може да се тълкува и като (O)рганизирана (П)рестъпна (Г)рупа.

Това пише бившият собственик на банката Цветан Василев в специална декларация, публикувана в неговия "официален личен сайт". Повод е пълният списък с имената на некоректните длъжници на КТБ, който синдиците публикуваха миналата седмица.

"Тези дни се наблюдава изключителна активност при синдиците на фалираната от действията на държавните институции Корпоративна търговска банка АД. Очевидно, назначенията на Владислав Горанов и Радослав Миленков са притеснени от нарастващото обществено недоволство от тяхната дейност. Още по-притеснени изглеждат действията на истинския ликвидатор на банката Пеевски и на неговия партньор Борисов", пише Василев.

Според него "нескопосаното четиво на двете лица (синдици), отговорни за осребряването на имуществото на банката (едното от които е в отчайващ конфликт на интереси, предвид факта, че поне до края на май 2014 г. е поддържал сметки на фирми в ликвидация в банката)", налага няколко основни извода".

Един от тях е, че по неизвестни причини в доклада липсват случаите на кражба на имущество, чието придобиване е финансирано от банката. Та се били неведнъж огласявани в медиите и прокуратурата е информирана за тях.

"Главни действащи лица в тях са основният свидетел на Прокуратурата Бисер Лазов и неговата крадлива групичка", отбелязва бившият банкер, който в момента се укрива в Белград.

И продължава:

"Отсъстват и съвместните “операции“ на лицето Лазов с приписания ми в "доклада" Веселин Бушев по отклоняването на активите на ИПС и Инфраструктурна компания (над 40 милиона лева). Подобна е съдбата и на ГИПС-Кошава, в чиято модернизация само са инвестирани над 30 милиона лева. Обикновено чевръстите в писането на сигнали до Прокуратурата синдици (когато целта е аз да бъда допълнително атакуван), сега са неми. Както сляп и ням е и общественият обвинител. "

Следващият извод е за безотговорно и вредно управление на активите на КТБ под контрола на Лазов и Бушев.

Василев дава и "най-драстичните примери в това отношение", като изрежда няколко компании и предприятия. Сред тях са "Петрол", "Виваком", "Дунарит", "Авионамс" и други.