Все повече пенсионери в САЩ употребяват марихуана, сочат последните проучвания, съобщи в. "Ню Йорк Таймс".

Макар хората над 65 да ползват забраненото на федерално ниво растение много по-малко от младежите, техният брой постоянно се увеличава. Помага и фактът, че медицинската употреба е законна в 29 щата, а още 8 позволяват и консумацията за удоволствие.

Някои старчески домове пък предлагат различни форми на канабис като форма на алтернативно лечение, като Hebrew Home в Ню Йорк, които започват такава програма наскоро. Там живее и 98-годишната Рут Брун, която всеки ден пие зелено хапче, пълно с масло от канабис.

"Не се чувствам друсана. Знам, че ми е по-добре като взимам това", обяснява тя.

Брун има невропатия, която причиняват пронизващи болки в раменете и ръцете. Канабисът ги облекчава сериозно.

Според новата програма в дома служителите няма да държат марихуана на склад или да я раздават. Вместо това пациентите ще могат да си я купуват от диспансер, да я държат в заключени кутии в стаите си и да я взимат сами.

Все повече научни изследвания откриват положителен ефект при употребяването на канабис за различни заболявания. От векове е известно, че растението помага срещу всякакви болки, като почти всички други варианти - от морфин до викодин - са значително по-пристрастяващи. Отделни състави на растението помагат и за мускулните спазми, следствие от множествената склероза, както и повръщането и гаденето, типичен ефект от химиотерапията. Марихуаната увеличава апетита, което е проблем за много възрастни хора, които губят бързо и неусетно тегло. Има и твърдения, че употребата помага и на хора с Алцхаймер и Паркинсън.

Много от възрастните хора са притеснени от социалната стигма върху употребата на лекарство, което им помага. Повечето хора не разбират, че медицинската марихуана е с ниско съдържание на тетрохидроканабинол - съставката, която "напушва", и вместо това с увеличен процент на другите канабиноли, които успокояват, облекчават болките и пр.

"Ще бъда в много по-лоша форма, ако спра марихуаната, както физически, така и ментално", обяснява Анита Матарасо, на 72 години.

Тя е директор на програма за образоване и информиране за употребата на медицинска марихуана в Росмуърн Уолнът Крийк, пенсионерска общност на изток от Сан Франциско, в която участва 530 души. Освен това страда от артрит и невралгия, както и други заболявания.

Лекари и администратори вече обсъждат не само различните проблеми, които повишената употреба на медицинска марихуана ще реши, но и тези, които ще създаде. А именно въпросите за безопасността и достъпността до растението. Дори и в щатите, в които канабисът е легален, много хора не могат да се сдобият с него. Много лекари пък се колебаят да го предписват, тъй като според тях не са ясни рисковете за по-възрастни хора. Немалко големи организации, като веригите старчески домове или големите болници, пък се притесняват от федерален натиск. На практика американските антинаркотични служби - DEA - не се занимават с медицинската марихуана. На теория законът им позволява да го направят.