Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че никога не е бил "послушко на Брюксел" и явно само са го чакали да падне от власт, за да се осъществи идеята на НАТО за засилено военно присъствие в Черно море. Поводът - изявленията след последната среща на Алианса в Брюксел за съгласие за разполагане на военни кораби в Черно море. Бившият премиер беше категоричен, че той е отстоял да няма флотилия, а сега управлението "козирувало в Брюксел" и, макар че не трябва да се тревожат хората, страната ни била "цел". 

"Всички помните времето, когато отстоях да няма флотилия в Черно море, а сили на НАТО да идват само ако, не дай Боже, има бежанска война - като в Егейско море.  Това пише и днес във "Франс прес" - че решението за засилване на военното присъствие в Черно море се е забавило с 9 месеца, защото България тогава не пожела да се включи".

Така бившият премиер Бойко Борисов отговори на въпрос за постигнатото съгласие в НАТО на последната среща в Брюксел миналата седмица за засилване на присъствието на Алианса в Черно море. Това стана по време на изявление пред медиите след среща на лидера на ГЕРБ и екипа му с ръководството на КНСБ за представяне на управленската програма на партията за предстоящите парламенарни избори.

По думите му "темата е деликатна, за да не тревожим хората".

"Сега сме поставени в много деликатна ситуация и вече сме цел... Аз бях "за" провеждането на съвместни учения, но когато започнем ежедневно да патрулираме с военни кораби и самолети - реакцията вече я видяхте - и на Владимир Путин, и на Сергей Лавров. Моята мечта беше да има платноходки, лодки, тръба за газ... Сега където се разхождат подводници - каква тръба за газ? Това, понеже колегите от БСП пак говорят, че ще правят тръба за газ ... И знам, че когато самолети и военни кораби се разминават в нареченото тогава "локва" Черно море, рано или късно могат да се срещнат. Това не е добре за туризма ... да летят изтребители отгоре..."

Борисов припомни как предишния път, когато се говореше за "флотилия в Черно море", тв камерите били постоянно пред Министерския съвет, БСП постоянно карали него и военния министър Николай Ненчев да се обясняват, а Волен Сидеров броял танкове, които виждал по магистралата. 

"Сега в "Ново село" дойдоха американски войски, това вас не ви интересува...", обърна се той към медиите. И отново се възмути, че от БСП го обвинявали, че е "послушко пред Брюксел", а сега си мълчали. 

Той попита кога опонентине му са честни.

"Ако тогава ни бяха подкрепяли, можеше сега пак, заедно, да отстоим Черно море. Тогава те говореха точно обратното на това, което сега козируваха в Брюксел. В същото вчере аз съм бил послушкото... Че си издействах пари за държавата, че сме пуснали всички фондове, че ни направиха границата - 160 милиона евро, че пратиха европейска полиция на границата... В кое сме послушковци. А преди три дена това, което направиха - искам да го коментират. Не ги критикувам, не ги плаша - само коментар искам... Дето се вика - чакали са ме да падна, за да го направят..."

Борисов обясни, че решенията в НАТО се взимат с пълно съгласие и щом генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е казал, че има такова за Черно море, значи и нашите представители са го гласували. По думите му обаче у нас в медиите "яростните реакции" от Русия сега били замазани. 

Попитан дали служебното правителство трябва на номинира нов еврокомисар, както иска Огнян Герджиков, Бойко Борисов заяви, че от страна на ГЕРБ няма да има обструкции, неговият кабинет в края на мандата си е решил, че назначенията и в генщаба на отбраната, и номинацията ва Брюксел е работа на този, който поема властта - в случая президента Румен Радев и служебния му кабинет.

"Ако се колебаят или нямат подходяш човек, това е друга тема", заяви Борисов.

Попитан как му се струва искането на лидерката на БСП Корнелия Нинова служебното правителство да направи ревизия и на "заема от 16 милиарда", гласуван при предишния кабинет, лидерът на ГЕРБ обяви:

"Ако искат това - защо назначиха за министър на финансите заместника на Владислад Горанов - Кирил Ананиев? Да го уволнят. Как той ще прави ревизия? Това е все едно Горанов да ми прави ревизия на мене..."

Борисов повтори, че за него служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, всъщност бил кабинет на БСП. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че като цяло харесва управленската програма на ГЕРБ, както и че по отношение на доходите тя е по-детайлна и ясна от тази на БСП. Димитров още, че предстои среща и с левицата, а след това синдикатите ще излязат с позиция за различните предложения на партиите "от техния си ъгъл според интереса на работниците".

Ето и видео от срещата и отговорите на Бойко Борисов на въпросите на медиите: