С присъединяването на т. нар. земеделци на Румен Йончев към РБ2 може без особен риск да се твърди, че в идейно-политически план присъединяването е извършено в обратната посока. Не бившият партньор на "Позитано" 20 и съдружник на Бареков от блатото на политическото брокерство се е присъединил към "традиционната десница", а самата тази "традиционна десница" е прекратила доброволно съществуването си и се е присъединила открито към сивия сектор на политиката.

Сектор, в който за политически убеждения е неприлично да се говори, а политическите фигури играят роля на "момчета на повикване", обладавани за по-кратко или по-дълго от този, който плати повече. Идейната принадлежност отдавна не играе значима роля в българската политика - ако някога въобще е играла такава. Разположението по скалата ляво - дясно се извършва чрез самозалепяне на етикети и дежурни фрази по медиите, които да доведат до публично обозначаване. Зад кулисите така или иначе тече бизнес, който не се нуждае от цветни лепенки.

Толкоз за политическата идеология в България. Все пак за известен период от време се спазваше някакво приличие на идентификацията - за да не се дразнят твърдите ядра на автентично идеологизирани избиратели. Днес компанията на Лукарски, Янко Станев § Со. очевидно е сметнала за непечеливш един подобен реверанс към старите десни избиратели. Предпочетена е формулата business as usual - механично сборуване на неголеми парчета електорални масиви, реални или илюзорни, за достигане на заветните 4 процента.

В следващото Народно събрание бързичко всеки ще поеме в самостоятелна посока според направените оферти. В известен смисъл, така е по-честно - платената любов няма място в булчинска рокля пред олтара. Жалко само за малките групи и отделни фигури в РБ2, които запазват своята политическа идентичност и персонална почтеност. За тях измъкването от блатото няма да бъде безболезнено.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.