САЩ подкрепят обединена Европа и запазват ангажимента си към нейната сигурност и към НАТО, заяви днес в Брюксел вицепрезидентът Майк Пенс. Този ангажимент обаче ще изисква от европейците да сътрудничат повече с Америка срещу общите заплахи за сигурността им.

 "Нас ни дели океан, но ни обединяват общо наследство и обща вярност към свободата, демокрацията и върховенството на закона. Уверени сме, че тази връзка ще издържи и ше расте в идните години, когато заедно ще посрещаме бъдещето си", каза Пенс след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Ангажиментът на САЩ  към Европейския съюз е непоколебим и траен. Председателю Туск, президентът (Доналд) Тръмп и аз очакваме да работим с вас и с ЕС, за да задъбочаваме нашето политическо и икономическо партньорство".

Вашингтон "ще държи Русия отговорна" за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но в същото време "ще търси нови пътища за намиране на обща основа" с Москва, каза още Пенс.

По-късно днес той разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбург. Брюксел е втората спирка в европейска обиколка на Пенс, която започна в събота с годишната конференцията по сигурността в Мюнхен. Вчера американският вицепрезидент се срещна с министър-председателя на Белгия Шарл Мишел, а днес разговаря с върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

"Не мисля, че е дошъл моментът за раздяла между САЩ и ЕС", каза Юнкер преди срещата си с Пенс. "Глобалната стабилност тежко зависи от добрите отношения между САЩ и ЕС...Не е моментът за Европа да се разделя на бившите национални, провинциални категории, но да бъде обединена, когато става дума за глобални въпроси".  

Пенс се опита да успокои тревогите на европейците, които президентът Доналд Тръмп предизвика с предизборните си обещания да се сближи с Русия, да намали американските гаранции за сигурността на съюзниците отвъд Атлантика както и с изявления в подкрепа на "Брекзит" и очаквания и други държави-членки да напуснат ЕС.

"Президентът ме помоли да дойда тук, в Брюксел, в дома на Европейския съюз и да предам допълнително послание",  каза Пенс на съвместен брифинг с Туск. "Днес имам честта от името на президента Тръмп да изразя силния ангажимент на Съединените щати за продължаващо сътрудничество и партньорство с Европейския съюз".

"Каквито и да са различията, нашите два континента споделят едно и също наследство, същите ценности и преди всичко същата цел - да подкрепят мира и благоденствието чрез свобода, демокрация и върховенство на закона", добави той.  "И ние ще останем верни на тези цели".

"Нека ви уверя: САЩ продължават и разширяват нашето сътрудничество в колективната сигурност", каза Пенс.

В същото време Пенс предупреди, че поддържането на "икономическата жизненост" на САЩ и Европа "ще изисква трудни, но необходими избори". Той посочи, че атлантическите съюзници трябва да останат силни, за да посрещнат заплахите за европейската сигурност и стабилност. Пенс нарече "покъртителни" извършените от Даеш атентати, които преди почти година взеха 32 жертви в Брюксел, четири от които - американски граждани.

"Вашите загуби от посегателствата на варварите терористи се чувстват еднакво във всеки дом и всяко сърце в Америка", каза той. "Имате нашите съболезнования и нашата решимост да продължаваме да правим всичко, което можем, в партньорство с ЕС и с всички наши съюзници в Европа, за да сме сигурни, че такива нападения никога няма да се повторят". 

Пенс призова ЕС да се присъедини към усилията на САЩ срещу радикалния ислям и тероризма в Европа, включително с повече координация и обмен на разузнавателна информация.

"Сигурността и безопасността на вашия съюз и на нашия народ зависят от това засилено сътрудничество", подчерта Пенс.

"Освен да се противопоставим заедно на тероризма, е ясно, че ние трябва да се изправим силни в защита на суверенитета и териториалната цялост на нациите в Европа", каза Пенс.

"След опитите на Русия да преначертае националните граници със сила, ние ще продължим да подкрепяме усилията в Полша и Балтийските държави чрез инициативата за засилено присъствие на НАТО", каза той. "Що се отнася до Украйна, САЩ ще продължат да държат Русия отговорна и да изискват Русия да спазва Минските споразумения, като започне с намаляване на насилието в източна Украйна".

Той отправи призив към двете страни в конфликта да спазват прекратяването на огъня обявено от днес.

"Докато САЩ продължават да държат Русия отговорна, по указание на президента Тръмп ние също ще търсим по нови начини нова обща основа с Русия, която президентът Тръмп смята, че може да бъде намерена", добави Пенс.

Туск сподели, че европейците "не могат да се преструват, че всичко е по старому", защото "твърде много се е случило" през последните месеци и са били изказани "понякога изненадващите мнения" за отношенията на САЩ с Европа. Той нарече разговора си с Пенс "обещаващ за бъдещето".

"Попитах прямо вицепрезидента дали споделя мнението ми по три ключови въпроса: международния ред, сигурността и нагласата на новата американска администрация към ЕС", каза Туск.

"Съобщенията за смъртта на Запада се силно преувеличени", добави той, перифразирайки крилат израз на Марк Твен.

По думите му, който очаква пост-западен световен ред, трябва да знае, че Европа и САЩ остават непоклатими в защитата на днешната реалност. Туск призна, че формите на сътрудничество в НАТО трябва да бъдат модернизирани. Вашингтон иска европейските му съюзници да поемат по-голяма част от тежестта в НАТО, където до момента САЩ плащат 70 на сто от сметката. В предизборната си кампания Тръмп нарече алианса "остарял".

"Мисля, че трябва да се разберем по едно: идеята за НАТО не е остаряла, точно както и ценностите, които са в основата ѝ, не са остарели, каза Туск.   "Нека обсъждаме всичко, включително и финансовите си ангажименти, но само за да засилваме нашата солидарност, не да я отслабваме".

"Ние разчитаме, както винаги в миналото, на пълната и недвусмислена подкрепа на САЩ за идеята за обединена Европа", добави той. "Светът би бил решително по-лош, ако Европа не беше обединена... В наш общ интерес е да предотвратим дезинтеграцията на Запада".

Той заяви, че е срещнал съгласието на Пенс по тези свои позиции.