Запалянковският тръст "Синя България" демонстративно напусна общото събрание на "Левски" в НДК. Организацията е сред големите акционери - притежава 10 процента от клуба, което се равнява на 3 милиона акции.

Сбирката бе свикана, за да се направят промени в надзорния съвет и да се узакони отдаването на акции от собственика Спас Русев на спортния директор и шеф на школата Даниел Боримиров.

"На събранието общо взето се случва фарс. На първо място искам да кажа, че говоря като обикновен привърженик и дребен акционер, започна Васил Колев, бивш председател на "Синя България". - Но като член на тръста ще предложа и ще гласувам някои мерки, които да се вземат. Имаше процедурно предложение след всяка точка от дневния ред да има обсъждане. То не се прие, наложиха ни го. Като брой хората бяха повечето "за", но големите акционери бяха против. Смятаме за безсмислено, когато е взето някакво решение, отново да се обсъжда след това. Отделно се посочи лошият пример как на предишното общо събрание г-н Спас Русев си тръгна и не изслуша въпросите, а такива имаше. След това 6 месеца никой не отговори на дребните акционери."

"За радост привържениците на "Левски" все пак имат инструмент, с който да потърсят правата си, да опитат да спасяват клуба си. Определено ще се наложи, то е неминеумо. Това е възможността да свикат общо събрание. Определено смятам, че се направиха много компромиси. Още от времето, когато аз бях председател на тръста, предните собственици ни молеха да не се случва това нещо, докато не се стабилизирало дружеството. Да направим държавна регулация и публично дружество. "Левски" не е частен интерес, "Левски" е интерес на много хора в държавата. И е хубаво да бъде регулиран по най-добрия начин. Това е нещо много хубаво което може да се случи, със сигурност ще има съпротива", допълни Колев.

"Това за общото събрание може да го реши тръстът. Доколкото знам общо събрание на тръста има в началото на април. Виждам, че има такава воля и ако е така, тогава можем да свикаме общо събрание на клуба по надлежния ред и да се гласува там. Знаете ли кое е най-жалкото? Голяма част от хората, които гласуваха и си тръгнаха, бяха участници в "Левски" и твой" и даваха безвъзмездно пари, спасиха своята любов. Сега имаме страшно много проблеми, разединени сме, успяха да ни разединят. Донякъде и ния го допуснахме това от глупост или от прекален ентусиазъм - не знам. Трудно ни е да се обединим", завърши журналистът и изявен запалянко.

А на днешното общо събрание на мястото на бизнесмена Деян Петков в надзорния съвет влезе един от изявените ветерани на "сините" - Кирил Ивков. Петков е шеф в БТК, основният рекламодател на "Левски".

Междувременно стана ясно, че дълговете на клуба са намалели с цели 7,300 милиона лева само за първите два месеца от началото на тази година - от 25,6 млн. на 18,3 млн. лева. Това е факт благодарение на рекламния договор с "Виваком".

От тази сума 2,2 млн. са търговски заеми, 2,8 млн. - данъци, 13,4 млн. са към различни доставчици. В последната сметка влиза новият сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Числата бяха изнесени с графики по време на събранието. Което пък послужи на Боримиров да обяви пред журналисти на излизане от залата, че желаната от феновете прозрачност е факт.

“Не мога да разбера феновете, каза новият силен човек на "Герена". - Това, което те искаха, беше предвидено в точка “Разни”. Ние бяхме предвидили тази дискусия да бъде накрая. Нашите фенове винаги са добре дошли. Аз комуникация с тях през медиите няма да водя. Знаят ми телефона, могат да ми се обадят или да дойдат на стадиона, когато пожелаят. Мисля, че "Левски" трябва да излезе от това положение и финансово да се стабилизира. Аз притеснения за лиценза нямам."