Подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев, на когото прокуратурата повдигна обвинения за престъпления по служба, защото не е спрял източването на КТБ, ще бъде оправдан. Около това мнение се обединиха финансистите Емил Хъсев и Мартин Заимов в студиото на Нова телевизия. Според тях няма никаква опасност за банковата система и вложителите в банката трябва да са спокойни, въпреки действията на прокуратурата.

Нека прокуратурата да не се меси в работатя на банките. По-добре е банкерите сами да решават проблемите си, каза Хърсев. 

Според него в банковият надзор работят над 300 души и източване на банка не може да бъде скрито. Освен това има вътрешен контрол както в банката, а в допълнение данните се ревизират от едни от най-големите международни одитори, обясни той. 

"Петдесет на сто от обема надзорната информация се извършва компютърно и не може компютърът да си е затворил очите, ако предположим, че подуправителят на БНБ е правил някакви нарушения", добави Хърсев.

Той попита и:

Когато дойде времето Гунев да бъде оправдан, кой ще отговаря?

Новината за повдигнатите обвинения срещу Гунев бе разпратена до медиите с имейл, подписан от някой си Киро Колев. Анонимката бе потвърдена както от прокуратурата, така и от БНБ.

За обвързаността на кредити със свързани със собственика на КТБ фирми първи писа седмичникът "Капитал" в началото на март 2013 г. Тогава изданието пресметна, че към края на 2011 г. банката е отпуснала кредити за над 1 млрд. лв. на дружества, свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев. Това надхвърля повече от десетократно изискването на БНБ към трезорите кредитите към свързани лица да нямат обща стойност над 25% от регистрирания им капитал.

Интересно съвпадение е, че на пресконференцията на ръководството на КТБ този понеделник репортери от три издания, собственост на "Нова българска медийна група" - компанията на майката на Пеевски Ирена Кръстева, припомниха старата тема, като през глас задаваха въпросите, поставени в миналогодишната статия на "Капитал" - защо експозицията им е толкова голяма, защо някои от фирмите са на загуба и защо някои от отпуснатите им кредити след това се прехвърлят на други фирми.

Тогава членът на надзора на КТБ Илиан Зафиров и изпълнителният директор Георги Христов обясниха, че банката неколкократно е била обект на проверки от надзорните органи - БНБ и Комисията по финансов надзор, които не са открили нарушения на законовите изисквания.

Но още на другия ден вестниците "Телеграф" и "Монитор" излязоха с големи заглавия на първа страница, съответно "Цветан Василев точи КТБ" и "КТБ точена от Цветан Василев през свързани дружества".