Министри от британското правителство и лидери на други държави обсъждат кандидатурата на бившия британски премиер (2010-2016) Дейвид Камерън за генерален секретар на НАТО, съобщава специализираното издание "Политико".

Камерън подаде оставка миналото лято, след като жителите на Великобритания, макар и с малък превес, подкрепиха на референдум излизането на страната от ЕС.

Именно "Брекзит" е сред главните причини да бъде обсъдена кандидатурата на Камерън, твърдят източници на "Политико". Чрез издигането му на поста Великобритания ще има по-голяма роля в Европа в епохата на пост"Брекзит".

В момента начело на НАТО е норвежецът Йенс Столтенберг, заел поста през 2014 г. Мандатът му е 4 години с възможност за удължаване с още една. Според източниците на "Политико" обаче той няма да иска удължаване. Освен това шефовете на алианса сдават властта след края на мандата си и не търсят преизбиране.

Самият Камерън изчаквал окончателно неговото решение, преди да обяви своята кандидатура.

Официалните разговори за новия генерален секретар на НАТО ще започнат най-рано към края на годината. Той трябва да бъде избран с консенсус от 28-те държави, членуващи в пакта.

"Политико" твърди, че през януари в Лондон се е провела и среща между Камерън и Андерс Фог Расмусен – предшественика на Столтенберг. Двамата коментирали управлението и бъдещето на НАТО, както и заплахите за Запада, които поставя радиалният ислям и намесата на Русия в Украйна.

На този етап говорителите на британското правителство и на самия Камерън отказват да коментират информацията. Официалната позиция на администрацията на Столтенберг е, че неговият мандат е едва преполовен, за да се мисли за заместника му.

В последните дни на 2016 г. също се говореше, че Камерън може да бъде издигнат за шеф на НАТО.