Търсачката Google и далеч по-непопулярният ѝ събрат Bing (Microsoft) се съгласиха да ограничат пиратските сайтове във Великобритания, след многогодишен натиск от страна на притежателите на музикални и филмови права, съобщи Ars Technica.

Технологичните гиганти са разписали доброволен кодекс на практиката с Британската фонографска индустрия (БФИ) и Филмова асоциация след поредица от разговори.

Двата сайта ще наказват пиратското съдържание, като избутват сайтовете, които публикуват такова, по-надолу в търсачката. 

Любопитни са различните реакции от двете страни на новото съглашение. Google, които осигуряват 90% от онлайн търсенията в Европа, твърдят, че това е активна тяхна практика от години.

"Оставаме ангажирани с решаването на този проблем и очакваме и по-нататъшно съдрутничество с притежателите на права", пишат от търсачката пред Ars Technica.

Според изданието това е намек, че Google предпочита да работи със заинтересованите лица и не иска регулация от британското правителство. То заплаши, че ако двете страни не се разберат, ще направи нужното със закон.

БФИ обаче определя новата мярка като "първа по вида си инициатива" срещу онлайн пиратството, като отбелязва, че предстои още много работа.