Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков е предложен за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, съобщи "Правен свят". Предложението е депозирано днес в Съвета, а под него подписи са сложили поне 15 от колегите му. Самият Диков потвърдил информацията пред правния сайт. Засега не е известно да има други кандидати.

Евгени Диков

Следователите избират един свой представител в кадровия орган. Самият избор, според хронограмата приета от ВСС, трябва да се проведе на 13 и 20 май (в две поредни съботи, както гласят измененията в ЗСВ). Срокът за внасяне на предложения е до 13 март, а имената трябва да бъдат обявени публично до 16 март, а до 30 март кандидатите трябва да представят всички необходими документи, в това число и концепциите си.

Диков се ползва с авторитет сред колегите и с голямо уважение сред професионалната общност - и като човек, и като професионалист.

Ако той бъде избран за член на ВСС, мястото му като заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба ще бъде освободено, напомня "Правен свят".

По непотвърдена информация за поста ще бъде предложен Ясен Тодоров, който в момента е член на съвета, а преди това е бил следовател и инспектор във ВСС. Преди разделянето на съвета на две колегии Тодоров бе и председател на Етичната комисия.

Новият ВСС трябва да заработи от първите дни на октомври.