"The End" е водещото заглавие на мадридския "Марка", един от най-големите спортни вестници в света, след ранното прощаване на Испания със световната купа на бразилския мондиал. "Ла Роха" отстъпи с 0:2 пред Чили в група "Б" и предсрочно абдикира от защитата на титлата си.

"Марка" отчита не просто изгубения световен връх, а и краят на най-великото поколение в историята на испанския футбол, донесло две европейски и едно световно злато за шест години от три поредни големи първенства. Има футболисти от генерацията, които сами ще се откажат, а други вероятно ще бъдат рано пенсионирани. Още повече налице са чакащи ред млади испански футболисти от състава до 21 години, който стана шампион на Стария континент.

Първа страница на в. "Марка"

Останалите големи медии на Иберийския полуостров са в същата тоналност. Прогнозира се оставка на треньора Висенте дел Боске, който донесе две от отличията.

"Отпадаме напълно заслужено, рече селекционерът, поел поста от Луис Арагонес през 2008 г. - Ясно е, че няма как да мине без последствия в отбора след толково ранно отпадане на световно първенство. Не ми се говори обаче сега за това. Има време за анализи, не е сега моментът. Тепърва ще говорим какво и как ще се случи. Важното е решенията, които ще вземем, да са най-добрите за испанския футбол. Това касае е мен самият."

Както и срещу Холандия, вратарят Икер Касияс пое вината върху себе си и поиска извинение от феновете. Той обаче предупреди, че е рано да се отписват всички футболисти от златното поколение и да се правят генерални заключения. Пресата отдава заслуженото на Икер за мъжката постъпка и изтъква, че далеч не само неговите грешки са довели до крушението. Леко заядливо се отчита и "добрата новина": футболната федерация в страната ще си спести астрономическите премии в размер на по 720 000 евро на играч при нова титла. Размерът на сумата разгневи данъкоплатците в дните преди началото на бразилския форум.

А Испания далеч не е първият световен шампион, който толкова рано се сдава короната. Същото се случи с Италия на мондиала в Южна Африка - "адзурите" заеха последното място в групата си. Подобна бе и съдбата на Франция на финалите в Южна Корея и Япония.

Всичко за историческия мач Испания - Чили, ЧЕТЕТЕ ТУК!