15 бронирани машини „Брадли“ и друга бойна и спомагателна американска техника бе транспортирана днес на учебен полигон „Ново село“, съобщи Министерството на отбраната.

Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от Трета бронирана бригада от Четвърта пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, пристигнали там миналата седмица.

Очаква се да пристигнат и 12 танка на американската армия.

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI). То е и част от операция „Атлантическа решимост“ на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. 

„България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността“, каза пред журналисти полк. Йордан Йорданов -  зам.-шеф на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ в Министерството на отбраната.

Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения. 

„Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа“, заяви командирът на Първи батальон от Трета бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът.

 

Американският офицер допълни, че новопристигналата рота ще присъства на „Ново село“ в продължение на девет месеца. След това на нейно място ще дойде подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е „Saber Guardian 17". То ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни членки и партньори на НАТО. Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.

Учението ще започне от Германия, като формирования на американската армия ще бъдат предислоцирани през Унгария, Румъния и България.  Кулминацията ще бъде в България, когато се очаква присъствието на около 5000 военнослужещи от различни държави.