Обичам да влизам във фейсбук и да се жалвам на приятели колко ужасен е туитър тези дни. В туитър няма нито рими, нито разум, а само крясъци от някакви хора в полувъзбудено състояние на вечен гняв. Следват троловете - някои от тях са "журналисти" - които бродят из дебрите на туитър за реакция и обикновено я получават. Много от тях са хора с известни имена, либерали, казващи това, което не е възможно да се изкаже, което обикновено е просто рутинен расизъм, сексизъм и идиотия. Вниманието за тях има успокояващо въздействие и ние всъщност не трябва да ги удостояваме с него.

След това, разбира се, иде Доналд Тръмп, който, докато туитва в тоалетната, ни гарантира пряк достъп до своите - Мозък? Политика? Среднощни ужаси? Или просто се е посветил на това да ни дава чистата дрога, за която медиите неизбежно ще излъжат.

Трудно е да се избегне туитър, дори никога да не сте го използвали. Новините и анализите сега разчитат на туитове. За известно време социалните медии не бяха част от други медии. Когато Тръмп каза на митинга си в събота вечер за Швеция - "Вижте какво се случи снощи в Швеция. Швеция! Кой би повярвал това?" - в туитър много се забавляваха за това какво може да означава риторичният му въпрос. В петък в Швеция нямаше терористичен акт или друго извънредно събитие, продължи той.

Това обаче, което за Тръмп има значение, е не което е вярно, а което е правдоподобно. Бившият шведски премиер Карл Билд се зачуди в туитър с какво се е напушил Тръмп. Роди се изразът "Аз съм ИКЕА". Тогава Тръмп туитна, като "уточни" коментарите си и каза, че е получил информацията от "Фокс нюз":

"Изявлението ми за това какво се случва в Швеция се отнасяше до репортаж, излъчен от "Фокс нюз", засягащ имигрантите и Швеция."

Все едно, че не е имал достъп до най-секретните доклади на разузнаването за когото и  да било по света.

 

Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound. https://t.co/XWgw8Fz7tj

 

Симпатизантите му веднага намекнаха за премълчаване на това, което наистина се случва в Швеция дълго преди да разберете, и, както много пъти се е случвало, пропаднахме в дупката на туитър с десни теоретици на конспирациите, където това, което всеки искаше да види, бе снимка на хамстер или малък мотоциклет.

Сметките на Тръмп, че туитър може да му гарантира пряк достъп до многобройна аудитория, се оказаха изцяло верни. Това, което той казва, може да е неуравновесено, неправилно прочетено и неправилно граматически и да накара много хора да се отвратят. Но това, че той постоянно изтъква, че това е "истински" глас там, където всичко друго е временно и по тази причина изопачено, стратегически работи за него. Естествено, той не подминава медиите, той просто ги подбира, а туитър е част от тези медии.

Много хора, които твърдят, че мразят медиите, в действителност са против затварянето на част от тях към политическата класа и са прави. Тази класа е затворена за тях и в Уестминстър, и във Вашингтон. Туитър показа тяхната близост, близките връзки между тези хора, които обядват заедно, величаят се взаимно, учат в едни и същи колежи, които решават каква да бъде линията в движението на политическия кръг. Хората се чувстват гневни и изключени от това. И си е така. Социалните медии хвърлиха светлина върху някои от тези йерархии и същеременно ги накараха да се чувстват заглушени.

Другото, което прави туитър неудобно място, е очевидно високото ниво на злоупотреби, които позволява. И това е нещо постоянно. Даян Абът (политик от британската Лейбъристка партия - б.р.) описа наскоро колко заплахи за убийство и изнасилване има срещу нея. Това е много ужасяващо, но, за съжаление, не е изненада нито за мен, нито за която и да било друга жена, която е трябвало да иде в полицията заради заплахи в социалните медии (през 2013 г. феминистката писателка и активистка Карълайн Криадо-Перес говори открито за страшното насилие и заплахи, които получи заради кампанията си да има ликове на постигнали успехи жени върху нашите банкноти).

Честно казано, полицията не може да се справи с обидите в социалните медии. Туитър не е измислил омразата срещу жените, но понеже не се е намесил на ранния етап, я издигна до неделима част от обществения живот. На тези, които твърдят, че не виждат насилие в социалните медии, ще кажа, подобно на порното, ще бъдете шокирани докъде могат да стигнат те. Възприемаме ли омразата срещу жените и расизма като нефилтриран глас на народа? Засега ги възприемаме.

Фантазиите за пряка и демократизирана комуникация даде път на всякакви видове насилие. Туитовете на Тръмп сега доминират новините ден подир ден. Това, което той казва онлайн, се раздува. За щастие, то е смехотворно. Но остава въпросът кой наистина използва туитър и кой е използван от него?

----

* Авторката е коментатор от в. "Гардиън", където е публикувана статията. Прикаченият към текста туит на Карл Билд е от оригиналната публикация.