Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е представен като предполагаемия следващ премиер в интервю за световната информационна агенция Ройтерс.

В медийната си изява победителят на евроизборите заявява, че България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток" само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз.

Борисов казва още, че ако той състави следващото правителство, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, обект на санкции от Съединените щати или Европейския съюз във връзка с украинския конфликт. 

Според него, енергийната ни зависимост от Русия би могла да намалее, ако консорциумът между френската газова компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" успее да извлече газ от българския участък на Черно море. Договор с този консорциум беше сключен през 2012 г.

Евроатлантическата ни ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия, допълва Борисов пред Ройтерс. 

Той заявява, че няма да участва в никакви коалиционни правителства, ако не успее да спечели извънредните избори наесен, за да управлява самостоятелно.

Според Ройтерс, това означава, че лидерът на ГЕРБ ще разчита на външна подкрепа за управление или пък ще се наложи да бъдат насрочени нови извънредни избори. Борисов планира, ако успее да спечели самостоятелно управление, продължаване на пенсионната реформа и либерализиране на енергийния пазар, но с подпомагане на социално слабите.