Американският президент Доналд Тръмп избра ген.-лейт. Хърбърт Реймънд Макмастър, или Ейч Ар Макмастър, за свой нов съветник по националната сигурност, предаде АП.

Той ще заеме мястото на подалия Майкъл Флин - също бивш генерал от армията, който по-рано този месец подаде оставка, след като бе уличен във връзки с Русия.

Тръмп обяви Макмастър за "човек със страхотен талант и огромен опит". Той съобщи новината пред журналисти в частното си имение Мара-Лаго във Флорида.

Макмастър прие предложението на президента.

"Нямам търпение да се присъединя към екипа по национална сигурност и да направя всичко, което мога, за да защитя интересите на американския народ", каза той при представянето му пред медиите.

Генералът седеше на един диван с Тръмп и с Кийт Келог, изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност след оставката на Флин. Келог се връща на поста началник на кабинета на Съвета по национална сигурност.

Ейч Ар Макмастър има 32-годишна кариера в армията. Той е служил в Ирак и в Афганистан.

След оставката на Флин първоначално Тръмп избра за негов наследник вицеадмирал Робърт Харуърд - бивш командос от морските "тюлени". Той обаче отказа, като се мотивира с лични причини.