Френската полиция обискира централата на крайно десния Национален фронт (НФ) в парижкото предградие Нантер, предаде АФП.

Причината са възможни машинации на партията в Европарламента. Това е вторият обиск по същите подозрения в централата на НФ.

Лидерката на НФ Марин льо Пен има много големи шансове да спечели президентските избори във Франция напролет. Тя със сигурност ще стигне във втория тур и, изглежда, ще води след първия.

Разследването срещу партията започна след жалба на ръководството на Европарламента. То подозира сътрудници на НФ в неправомерно използване на средства от бюджета на ЕС. Заподозрени са 20 сътрудници на 24-ма депутати от Фронта. Администрацията на ЕП установи, че докато са били депутати в Страсбург, тези хора са си запазили официалните постове в партията. Това се е случило в периода 2011-2012 г.

От Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) твърдят, че Марин льо Пен е наела фиктивно на работа двама сътрудници - шефката на партийния си кабинет Катрин Гризе и телохранителя си Тиери Лежие. По тази причина лидерката на НФ трябва да върне в хазната на Европарламента 340 000 евро, изплатени на тези хора. От ЕП вече започнаха да удържат от заплатата й.

Самата Марин льо Пен смята, че делото има политически характер. Според нея целта на полицейските действия е да се повлияе на кандидат-президентската кампания.

Любопитното е, че подобни обвинения срещу властите отправи и кандидадът на десницата Франсоа Фийон, който доскоро бе смятан за най-сериозния съперник на Льо Пен. Причина са разкритията на изданието "Канар аншене", че той уредил във френския парламент на работа жена си Пенелопа и децата си. Оказа се, че г-жа Фийон получила за фиктивния си пост над 900 000 евро. Фийон призна това, но изтъкна, че е действал напълно в рамките на закона.