"Няма смисъл от партии, които не изповядват европейските ценности. У нас целенасочено  ЕС, НАТО се превръщат в клише, в организации, които ако си против тях, ако не се съобразяваш с тях това излиза нещо плодотворно".

"Говорят ни в за европейската бюрокрация, но тя дава най-голямата демокрация."

Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на конференция на партията си, посветена на националната сигурност. По думите му Европа е най-демократичната система в света, която дава възможност да се защити максимално всеки един интерес. Според него в последно време опонентите му говорят в момента против ЕС, мислят, че е хубаво да се говори срещу канцлера Меркел, но това подготвя терена за "твърда ръка". А "твърдата ръка само в началото е в ръкавица, после се превръща в режим".

Борисов обясни как Европа заедно се е справила с финансовата криза, която е дошла от отвъд океана. След това заяви:

"Не ние воювахме в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, но бежанците избягаха в Европа, защото тя е и ще продължи да е най-доброто място за живеене. И всичко хубаво, което се случи в България в последните години, и това не е модерно да се приказва, е благодарение на европейската солидарност. В България пари са давани само от ЕС. Всички други са взимали и продължават да взимат. И е модерно ние да се опълчим срещу тези, които инвестират в България...

След подробен разказ как управлението на ГЕРБ се е справило с бежанския проблем, Борисов зачекна отново темата с решението на НАТО, в което по думите му е участвало и служебното правителство, за засилено военно присъствие в Черно море. 

"С учудване разбирам, че това правителство, което е на БСП, не знаят дори какво са подписали в НАТО. Няколко дена много ми се иска да отговорят. Помня как държаха камерите да ни питат за флотилията... Аз тогава много ясно им обясних на колегите в НАТО... Ние като не само надежден член на НАТО, участвахме в Афганистан, в Ирак, загинаха българи там, казахме - тренировки, обучения, да, каквото искате, но т.нар. от вас локва Черно море не я превръщайте в полигон на военни действия. Защото там се храним ние - от туризъм, рибарство, там са ни находищата на газ, искаме да построим европейския газов хъб... Като се разхождат подводници, фрегати, военни кораби, изтребители летят... "

 
Борисов атакува БСП по две направления - първото - че служебното правителство било на левицата:
 
"Аз съм сигурен, че г-жа Нинова, има една приказка - не си пожелавай жената на другия, че може да стане твоя, си пожелава властта и всеки ден след това ще говори за национално съгласие... По темите, по които не само че неконтролируемо ги избълва и изговори, атакува да използва проруските настроения на българите, а не знае какво е подписало това правителство. Как не е нейно това правителство? То е на БСП по метода на елементарните преобразувания. Когато си избрал президент, а той е назначил служебно правителство - то чие е?", попита лидерът на ГЕРБ.

Втората тема, по която той атакува БСП бе заради изказване на лидерката Корнелия Нинова, че ГЕРБ били разобличени в сфери, с които най-много се гордеели:

"Г-жа Нинова казала, че успяла да удари темелите на ГЕРБ - строителството и еврофондовете. Те не са на ГЕРБ, те са на народа! Аз събрах вчера колегите да видим къде са темелите на БСП да удряме и ние там. И се оказа, че нямат темели, няма нито едно направено нещо, което да им атакуваш. Нищо, нито един темел, нищо. Атакува се високото дърво, плодното дърво, това, което е направено... какво да им атакуваш".

След това Бойко Борисов повтори тезата, която често споменава в последните седмици - че след изборите е твърде вероятно да няма възможност за съставяне на ново правителство. По думите му служебният кабинет на Огнян Герджиков ще остане да управлява по-дълго, защото "не вижда как ще се правят коалиции в тази ситуация". Според него предстои време, в което да се правят избори през 5-6 месеца. 

„Не съм гадател и не мога да кажа. Но това, което виждам и чувам е, че много трудно след изборите може да се седне на една маса да постигне дори и това крехко съгласие, което постигнахме с ПФ, РБ и АБВ. С Патриотите можем да седнем на масата, защото имаме и добри практики. Днес и благодарих в една от темите. След изборите – да видим кой как ще се представи“, коментира Борисов. 

Борисов заяви, че за него изборите не са битка - "Вече всичко е толкова ясно, всички са се изговорили. Знае се кой какво може да прави. Оставям на инстинктна на хората да изберат".

Бившият премиер нарече т.нар. ревизия на управлението му, направена от служебния кабинет "много шум за нищо". По думите му Герджиков и министрите му са показали в крайна сметка, че нещата, коио говорят от БСП за състоянието на държавата са неверни. 

Борисов коментира още, че е редил листите според мнението на местните организации, но по същество ще говори в четвъртък. Попитан защо бившата вицепремиерка Румяна Бъчварова не е на предна позиция в нито една листа, той заяви:

"Румяна Бъчварова винаги е била до мен, е и ще бъде. Как и по какъв начин подреждам листите и слушайки и организациите, и това, което имам като планове занапред, в края на краищата не ви касае. Както виждате, три пъти ѝ благодарих“.