Как съдийската колегия на ВСС да се заеме с Врачанския окръжен съд, в който очевидно става нещо притеснително: фирми масово се местят там, за да фалират бързо и хитро, така че кредиторът не получава нищо, а по делата се явявят едни и същи адвокат и синдик.

Върху този въпрос се изпокараха днес враждуващите лагери във ВСС. Става дума за статия в "Капитал" със заглавие "Враца - новата съдебна офшорка", която прави разкрития за правораздавателна дейност по търговски дела. В града през миналата година са се преместили 13 дружества от цялата страна, за да бъдат застигнати от скоротечен фалит. Ръстът на делата за несъстоятелност е 85 % за една година, сравнено с предходната 2015 г. Изданието нарича това "изгряването на поредната съдебна "офшорна" зона в България", в която един длъжник може да се спаси от кредитора си напук на всички стопански и юридически правила.

Адвокати коментирали пред "Капитал", че след промените в Софийския градски съд през 2015 г. и оттеглянето на съдиите около Владимира Янева и Румяна Ченалова, схемите са се насочили към провинцията. И посочват Враца като новата порочна дестинация на търговското право.

Днес по повод отчет на Инспектората за проверка в ОС-Враца за предишни години бе повдигната темата и за статията в "Капитал". След като се разбра, че някои от членовете не се интересуват, публиката научи и нещо друго от члена на съвета Калин Калпакчиев:

"За никого не е тайна, че тук горе във ВСС има "стена на позора". Където се изрязват и слагат само определени 3 издания, в които често се изявявят и членове на мнозинството на ВСС. Това издание, което е написало за нередности, не е сред тях", коментира той. (самият Калпакчиев бе обект на атака от Сотир Цацаров, който дори внесе точка във ВСС, че е дал интервю за списанието Клуб Z, което било "собственост на подсъдим", б.р.)

От колегията постъпиха предложения - да се възложи на Инспектората на ВСС да направи проверка по образуването, движението и разпределението на търговските дела в окръжния съд за 2016 г.

Първо обаче кадровиците го отхвърлиха. После не приеха и друго - поне да викнат и да изслушат шефката на ОС-Враца.

Накрая Галя Георгиева взе думата и преформулира предложението - да се анализира дейността на съда за 3 г., назад и отделно да се прати синдика на Инспектората на Министерството на правосъдието.

Предложението мина с 9:3 гласа.