270 души, повечето афганистанци и пакистанци, са били евакуирани след възникнал пожар в бежанския център в Харманли. Това съобщава "Фокус", цитирайки оперативния център на регионалната „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково.

Сигналът за инцидента е получен в 0.30 часа. На място е изпратен един пожарен автомобил и огънят е погасен. Горяла е стая в центъра, която е била необитаема и е използвана за склад.  Всъщност са изгорели около 10 броя матраци за легла, 15 м от ел.инсталацията на помещението, 16 кв. м от хънтъра на тавана и са опушени около 50 кв. м от стените. Евакуираните 270 човека били настанени в съседни сгради.

Следствена група работи по изясняване на причината за инцидента, допълват от там.

Регистрационно-приемателният център влезе във фокуса на общественото внимание, когато буквално бе подпален от обитателите си на 24 ноември. При избухналите безредици бяха ранени (официално) 24 служители на МВР, много имущество бе унищожено. Прокуратурата повдигна обвинение за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост.

Появиха се обаче данни и за двама или трима афганистанци, които са в тежко състояние в болница.

Един техен сънародник - Бахир Ярануал, дори бе докаран в Специализирания наказателен съд в София да отговаря за пресътпелине против Репубрликата от НК - че подпали българския трикольор.

Това наложи центърът спешно да бъде ограден с добре осветен кльон - така стана на практика като затвор.