Президентът на Азербайджан Илхам Алиев назначи жена си Мехрибан за свой първи вицепрезидент, съобщават световните агенции. Тази позиция беше създадена след промяна на конституцията с референдум през септември м. г. Така вече освен вицепрезидент има и първи вицепрезидент, който ще поеме функциите на държавен глава, ако нещо се случи с президента. 

През септември се промени и дължината на президентския мандат  - той беше увеличен от пет на седем години

 Алиев стана президент след смъртта на баща си Гейдар Алиев през 2003 г. С новото назначение се продължава линията на фамилно предаване на властта в бившата съветска република, която след разпада на СССР през 1993 г. беше оглавена от първия секретар на комунистическата партия в страната. 

Въпреки че е начело на една автократична държава, в която има сериозен проблем със спазването на човешките права, Илхам Алиев е ценен съюзник за САЩ и Запада заради изобилието на нефт и газ в страната. Азербайджан представлява алтернатива за руското влияние в стратегическия Каспийски регион. 

52-годишната Мехрибан Алиева е неотлъчно до своя 55-годишен съпруг. Тя е много активна в благотворителните дейности.

Тя е депутат от 2005 г.  Беше в България,през 2016 г. като дарител за реставрационни и строителни работи на хълма Трапезица във Велико Търново. По образование е лекар, оглавява фондация "Гейдар Алиев" от основаването ѝ. Омъжена е за Илхам от 19-годишна, имат две дъщери и един син. 

"Уважаеми господин президент, дълбоко съм признателна за козаното високо доверие. Напълно осъзнавам сериозността на възложената ми отговорност във връзка сд назначването ми на тази длъжност и нярвам, че мога да оправдая вашето доверие и доверието на всички вярващи в мен хора", са били първите думи на новия вицепрезидент Мехрибан Алиева съобщават медиите в Баку.