Пандемия е една от трите най-големи заплахи за света и ако не сме подготвени, тя би могла да заличи 30 милиона души за по-малко от година, смята филантропът Бил Гейтс.

На конференция по сигурността в Мюнхен съоснователят на „Майкрософ“ заяви, цитиран от „Хъфингтън пост“, че трябва да сме готови за апокалиптично заболяване с мащаба на грипа от 1918 г., отнел живота на около 50 милиона души. Глобалната криза би могла да ни връхлети в следващите 10-15 години, ако не сме предпазливи, предупреди Гейтс.

По думите му биотероризмът е достатъчно осъществим, за да могат генни инженери чрез компютри да създадат синтетичен въздушен патоген в състояние бързо да заличи част от човешкото население.

„Следващата епидемия би могла да възникне на монитора на компютър на терорист, който възнамерява да използва генно инженерство, за да създаде синтетична версия на вируса на едрата шарка – обясни той, – или супер заразен и смъртоносен щам на грип.“

Но дори да не е по вина на терористи, природата вероятно ще се справи сама.

„Дали се случва по приумица на природата, или от ръката на терорист, епидемиолозите казват, че бързо движещ се въздушен патоген може да убие повече от 30 милиона души за по-малко от година – каза Гейтс. – И те смятат, че има разумна вероятност светът да изживее такава епидемия в следващите 10 до 15 години.“

Гейтс, който работи за подобряването на глобалното здраве от 20 години, отдавна предупреждава за подобен тип епидемия, но ъгълът на биотероризма ускорява скоростта на „Часовника на страшния съд“, символичен знак за предстоящата възможност за повсеместна катастрофа.

Страховете около пандемия се засилиха напоследък, след като Световната здравна организация съобщи през януари за нов птичи грип, засечен в края на миналата година и вече засегнал най-малко 40 държави. Други щамове на вируса са засегнали милиони хора от 2013 г. насам.

Но речта на Гейтс не говори само за незаобиколима катастрофа. Според него все още не сме подготвени за световна пандемия, но имаме технологията да работим върху ваксини и други лекарства. Просто са нужни инвестиции.

„Виждам опасността от смъртоносна епидемия точно до ядрена война и климатичните промени. Иновация, сътрудничество и внимателно планиране могат драстично да намалят рисковете, свързани с всяка от тези заплахи – заяви той. – Оптимист съм, че след едно десетилетие ще бъдем далеч по-подготвени за смъртоносна епидемия – стига днес да сме склонни да отделим за това една малка част от бюджетите за отбрана и нови оръжейни системи.“

"Площад Славейков"