Димитър Бербатов не е играл футбол от месец май миналата година, но въпреки това продължава да предизвиква интерес. Митко бе гост в лондонския офис на CNN, където даде обширно интервю.

Вижте най-интересното от разговора с водещата Аманда Дейвис.

На въпрос дали би приел оферта от Китай, отговорът на най-успелия български футболист в последните десетина години е следният:

"Може би ще трябва да питам жена ми, защото Китай е много далеч. И е трудно за хора със семейство. Аз имам две деца и ще ми бъде много тежко, ако съм далеч от тях. Но човек никога не знае. Вижте какви големи имена отидоха там, а те явно го направиха за пари. Ако някой ви каже, че е в Китай заради футбола, не му вярвайте." 

Бербо обяснява, че тренира всеки ден, понякога и по два пъти. Чувства се в добра форма. Целта му е да заиграе в добър клуб, а не някъде, където няма да му е по сърце. Колкото повече остарява човек, толкова повече осъзнава, че трябва да се наслаждава на играта, която е хем хоби, хем професия, обяснява той.

Той се шегува, че сега отделя повече време на семейството си, но никак не е лесно да тича с децата си - точно това е причината за добрата му кондиция.

Водещата го връща към дните в най-големия клуб, за който е играл - "Манчестър Юнайтед". Кой е бил любимият му съотборник там?

"Ако кажа един, ще е проява на неуважение към останалите. Те ще си кажат: "Защо не спомена моето име". За мен беше голяма чест да съм в този клуб. За да стигнеш до върха, играеш с най-добрите. Всяка тренировка беше ценно преживяване за мен. Да бъдеш сред хора като Райън Гигс, Пол Скоулс и Гари Невил, които изкараха над 20 години там, означаваше, че си успял. В "Юнайтед" имаше изключителни професионалисти. Дори да си бил в друг клуб преди това, като се озовеш на "Олд Трафорд" започваш да се учиш отначалото. Там придобиваш и манталитета на победител. Ако преди си спечелил нещо - например една купа, това е нищо в сравнение с футболистите на "Юнайтед". Аз отидох там с намерението да спечеля първенството." 

А вярно ли е, че Алекс Фъргюсън е искал да го пробва като централен защитник?

"Малко хора знаят, че понякога на тренировките обичах да съм в защита. Аз съм добър там, баща ми беше бранител. Може би не всички осъзнавате, че когато действаш в защита, по-добре разбираш мисленето на бранителите. И когато после в мача си нападател, анализираш нещата по различен начин. Трябва да си умен. За мен беше удоволствие да го правя. Дори сега, когато играя с приятели, пак съм в защита. А и когато годинките във футбола напреднат, започваш да се местиш все по-назад по игрището."

Какво е за Бербатов да е звезда в България? И колко голяма звезда е?

"Хайде сега, трябва да попитате някой ваш колега за това. Всяко поколение си има звезди. Преди моето поколение това беше Христо Стоичков. Той приключи кариерата си, след това дойдох аз. Опитах се да бъда възможно най-добър, но за моето поколение. Има си обаче хора, които да ме оценяват. Знам какво постигнах за малка държава като България. Горд съм от това, което направих за България. Надявам се всички да са горди. Ето затова за един спортист е трудно да спре да прави това, което е свикнал. В момента, в който спреш - загиваш."

"Човек никога не знае. Най-добрият вариант за мен е да си намеря отбор възможно най-скоро. Но в живота е така - пожелаваш си нещо, но понякога то не се сбъдва. Все още се чувствам във форма, когато се събуждам сутрин. А това е много важно. Ако започнеш да усещаш болки в ставите, това вече не е добре. Ще продължавам да тренирам и ако нещо изникне, ще се възползвам. Ако пък не, трябва да спреш, когато моментът настъпи."

А какво ще прави, когато моментът настъпи? Мислил ли е с какво ще се занимава?

"Да, както казах всеки футболист смята, че може да се превърне в треньор. Цял живот се занимавам с футбол и най-нормалното е да продължа да се занимавам с нещо, свързано с играта. Имам нещо наум и се подготвям за този момент. Когато той настъпи, ще видим дали съм готов или не. Хората ме познават като футболист, но аз имам много интереси и извън терена. Мога да съм успешен и в други сфери на живота."

Последният въпрос е от целия екип на CNN - вярна ли е легендата, че някога е научил английски покрай "Кръстникът"?

"Да, вярна е, защото в България, докато аз растях, нямахме достъп до добро образование. Така че трябваше да измислиш нещо, за да подобриш знанията си. А когато имаш основата, след това чуваш определени фрази от филмите и… хоп."