Кремъл се готви да осигури рекордна в историята подкрепа за президента Владимир Путин на изборите през 2018 г., пише Нюз.Ру.

Макар самият Путин да не е обявил все още дали ще се кандидатира наново, преизбирането му се счита за аксиома. И в Кремъл трескаво обсъждат действията си.

Целта е Путин да спечели "чисто" и същевременно да събере повече гласове, отколкото при предишните си кампании. Рекордите трябва да бъдат поставени както в процентно изражение, така и в абсолютни цифри. Проблемът може да възникне с последния показател, отбелязва Нюз.Ру. Трудно се гарантира многобройно участие в избори, чийто резултат е ясен на всички.

За Путин постигането на висок резултат е важно не толкова от гледна точка на изборите, но и на следизборните задачи, които предстои да бъдат решени. Именно това заявил първият зам.-шеф на кремълската администрация Сергей Кириенко на една от срещите. Според източник, присъствал там, Кириенко дал да се разбере, че периодът 2018-2024 г. е  последният мандат на Путин и че президентът няма намерение да променя конституцията заради себе си.

Руската конституция допуска неограничен брой мандати на държавния глава, но не повече от два последователни. Така Путин бе на два пъти избиран за президент през 2004 и 2008 г. От 2008 до 2012 г. той бе премиер, като си размени ролите с Дмитрий Медведев.

През 2012 г. двамата отново извършиха "ротация" помежду си. Но оттогава президентските мандати в Русия са 6-годишни. От партия "Единна Русия" обясняваха, че 4 години управление за руски президент е твърде малко. Опозицията обаче смята, че този срок изглежда малък на Путин и именно заради него са извършени промените.

Ако стане още веднъж президент и изкара докрай мандата, Путин ще навърти 20 години в Кремъл. От руските лидери след ликвидирането на монархията през 1917 г. повече на власт ще бъде само Сталин. Кървавият диктатор е управлявал СССР 29 години - от 1924 до 1953 г.

Сега в Кремъл умуват по какъв начин законно да увеличат избирателната активност нва президентските избори, твърди в. "Комерсант". Висок резултат за Путин при слаба активност ще създаде лошо впечатление.

Един от обсъжданите методи е промяна на системата за отписване от избирателен район.За това е необходимо създаването на единна база данни на избирателите. Предлага се и двойно увеличаване на изборните секции. А за привличането на младите може да бъде разработена и компютърна игра, която обаче да може да действа само в секциите.

В Кремъл не виждат смисъл за изкуствено привличане на нови кандидати в кампанията. Там щели да заложат на стария модел с традиционните лидери на партиите в Думата.

"Очакват ни в известна степен не избори, а референдум на доверие към Путин", споделя пред агенция РБК източник от Кремъл.

Вече се приемат мерки за поишаване на избирателната активност в регионите, отбелязва Нюз.Ру. Това стана чрез оставките на губернаторите. От началото на месеца досега предсрочно се оттеглиха петима губернатори. Всичко това се случва в навечерието на тазгодишните регионални избори в Русия.

Неограничена власт

Президентът на Руската федерация е един от най-овластените хора в света. Повече власт от него вероятно имат монарси като краля на Саудитска Арабия или някои държавни глави в Африка.

Опозиционерите и Западът често критикуват Путин, че е съсредоточил много власт в ръцете си. Тя обаче му е гарантирана от конституцията, приета през 1993 г., когато на власт бе Борис Елцин. Но Путин е човекът, който никога не е пропускал да се възползва докрай от правомощията си.

По конституция руският президент назначава министър-председателя. Но ако представената от държавния глава кандидатура бъде отхвърлена три пъти от Думата, тогава президентът пак назначава председателя на правителството, но разпуска Думата и свиква нови парламентарни избори. Това предвижда член 111 от руската конституция.

А според член 117 ако Думата изрази недоверие към руското правителство, президентът може да не се подчини на решението й.

Президентът на Русия има право да ръководи правителствени заседания. Той е и човекът, който определя държавната политика - и вътрешна, и външна. Има и правото да отменя постановления и разпореждания на Министерския съвет.

Конституцията позволява на държавния глава да ръководи непосредствено дейността на следните министерства:

• на вътрешните работи;

• по делата на гражданската отбрана, извънредните ситуации и стихийните бедствия;

• на външните работи;

• на отбраната;

• на правосъдието.

Той контролира работата на:

• Службата за външно разузнаване (СВР);

• Федералната служба за сигурност (ФСБ);

• Федералната служба за контрол на оборота на наркотиците (ФСКОН) и други институции.