Малайзийската полиция подозира висш дипломат от посолството на Северна Корея за убийството на Ким Чен Нам, предаде АФП.

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ин умря след нападение на летището в Куала Лумпур на 13 февруари. Той се оплакал, че е бил атакуван от две жени. Предполага се, че те са агенти на режима в Пхенян и са го отровили.

Освен дипломата се е появил още един заподозрян, каза полицейският шеф Халид Абу Бакар. Става дума за неназован служител на "Еър Корьо" - севернокорейските авиолинии.

И двамата нови заподозрени се намират все още в Малайзия. Те са призовани на разпит, а Халид Абу Бакар призова властите в Пхенян да ги предадат за изясняване на случая.

Миналата седмица малайзийските власти арестуваха севернокореец и две жени от Виетнам и Индонезия във връзка с убийството на Ким Чен Нам. Разследването е установило, че жените са знаели, че ще атакуват Ким с токсично вещество и са били инструктирани да си измият ръцете след това. Те преминали подготовка как да боравят с отровата. Техните ръце били намазани с нея. А след това те намазали с отрова лицето на Ким Чен Нам.

Куала Лумпур издирва още четирима севернокорейци. Всички те са напуснали страната поотделно след убийството на Ким. Смята се дори, че групата е наблюдавала нападението срещу него от кафене на международния терминал на летището в малайзийската столица.