На официална церемония в централата на Юнеско в Париж генералният директор на организацията Ирина Бокова връчи на кмета на град Копривщица Генчо Герданов Сертификат за вписването на Събора на народното творчество в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство. Това предаде БНТ.

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор, напомнят от държавната телевизия.

Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва - каза Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.
Вписването на събора в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света“,