СГС даде ход на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за неосъществената сделка за ремонт на МиГ-овете ни с руската компания РСК. Също така прокуратурата твърди, че бавейки сделката, бившият член на кабинета "Борисов-2" е изложил на опасност българските военнослужещи, като е намалил нальота им (броят летателни часове, който опасно е снижил тренираността им, б.р.).

Въпреки че адвокатът му подчерта, че Ненчев вече е в политическа кампания като лидер на партия и че има нарушения в обвинителният акт, съдът прецени, че няма проблем делото да започне. Самият Николай Ненчев обясни, че няма против делото да започне по време на предизборната кампания.

С най-голям интерес - освен самия старт на делото, се очакваше и дали свидетелят Румен Радев ще се яви днес. Това би бил първият път държавен глава да дава показания срещу министър. Радев обаче не дойде.

Според неофициални слухове, президентът се е отказал, разбирайки, че е назад в списъка на свидетелите - чак № 16, и ще трябва да виси в съда и да чака часове наред.

Официално - заради прехвърлянето на делото от един съдия на друг, държавният глава е бил уведомен да се яви на друга дата. Затова той отново ще получи призовка да се яви като свидетел на 12 април.

Сред свидетелите обаче е и зам.-министър Десислава Йосифова. Ненчев е обвинен, че именно в нейната каса й е наредил да заключи договора с руснаците "на трупчета" и от това е произтекла вреда за България.

Не дойде и един от адвокатите на екс военния министър - Радан Кънев.

На делото бе даден ход и то започна по същество с разпит на свидетели. Съдия Петър Стоицев ги раздели на 3 групи по 7 и така другите - включително и президентът, ще отидат на други дати. Заседанието обаче бе затворено, тъй като се обсъждат въпроси, засягащи държавна тайна във връзка с въоръжените ни сили. Малко преди да започне разпитът на свидетели, обвиняемият излезе и говори пред журналисти, като отбеляза, че е много доволенот стартирането на делото.

"Чух 7-8 пъти, че съм накърнил интересите на Русия, струва ми се, че ме съди руски, а не български прокурор", отбеляза той и добави, че се радва и на интереса към делото. "Това е добре, защото много сериозно започна да се оспорва членството ни в НАТО и ЕС, в този смисъл ми се струва това дело знаково. Тук става въпрос за геополитическата посока на България."

Той заяви, че според него заседанията трябва да са публични. Отказа да отговори на въпроса дали в действителност е забавил договора с МИГ, като отбеляза, че е странно в България, която е член на НАТО, да се оспорва отношения с наши съюзници, които са с много по-голяма полза от сделката с руската страна.