"От 4 часа сме тук и се лутаме - вече няма път да стигнеш до София от северна България. Няма нито един полицай, нито си вдигат телефоните на МВР и АПИ. Някои хора изпускат самолети, други берат душа в линейки."

Това каза пред Клуб Z политологът Евгений Дайнов, който е в капана на прохода "Витиня", където тунелите са затворени за "обследване". 

Огромни опашки са се образували по стария път за Ботевград, вследствие на това, че магистрала "Хемус" отново е затворена, предаде по-рано днес Нова тв. Според медията хора чакат часове и за да излязат от столицата. Причината е инспекция на злополучния тунел "Ечемишка".

Магистралата е затворена само в посока от София към Варна, обявиха от АПИ по-рано. В посока към столицата движението се извършвало нормално.

Всъщтност обаче обърнат ТИР около обяд е препречил стария път край с. Врачеш и така е отрязал всяка възможност за придвижване, каза Дайнов. Той и спътниците му, с които се връщат от с. Миндя", опитали да се върнат чак до Мездра, за да хванат Искърското дефиле. Там обаче пътят също е бил отсечен от катастрофирал влекач.

"Стоим от 3 часа. Край Скравена сме, но сега казаха, че хора са избутали въпросния влекач и втори път ще опитаме да отидем до района на Мездра, където да хванем пътя през Искърското дефиле - не скри яда си Дайнов. - Отбележете, че никъде няма нито един милиционер." 

Във вторник за инспекция по същия начин бяха затваряни участъци от магистрала „Люлин”. Там, въпреки че също беше обявено, че движението ще е спряно до 17 часа, то беше пуснато още по обед.

Утре предстои инспекция на тунел "Правешки ханове". Трафикът обаче няма да бъде спиран, а ще се затваря тръба по тръба.