Главният секретар на МВР Георги Костов ще бъде освободен от поста си, предаде БГНЕС.

Георги Костов е накърнил интересите на МВР и на обществото и е уронил престижа на МВР, заяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов.

В периода 2015-2016 г. Костов е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР.  Те са били отстранявани от работа не по установения ред. „Доброволно” са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности. Натискът е бил политически. Става дума за петима души, уточни Узунов.

По-късно самият Костов коментира:

Считам, че начинът, по който се интерпретират факти, които са непроверени и аз твърдя, че са неверни, внасят дестабилизация в системата на МВР и са плод на едни, нека го наречем - безотговорни усилия. Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата. Премиерът!

БНТ: Премиерът Герджиков? 

- Да!

Малко по-късно през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в това подготовка БСП да купува изборите. Според него учудващ е фактът, че смените включително на областни управители се правят в градове, където ГЕРБ няма най-добри резултати, като Перник, Видин, Враца и Монтана.

Борисов подчерта, че в тази предизборна кампания се използват всички средства, включително и говорене на неистини, като това, че са ЕК е спряла земеделските програми.

„Всъщност се оказа, че тази програма е изтекла и усвояването на фондовете по нея е 96-97%. Това е клиширана манипулативна атака“, заяви още лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Бойко Борисов коментира и публикацията в профила на президента Радев, чe „България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти“.

„Те имаха съвет в Брюксел, където генерал Радев присъства, имаха среща на министрите на отбраната, където можеха да сменят това решение“, коментира Бойко Борисов и припомни, че по време на неговия мандат българската авиация била възродена, а техниката – обновена и ремонтирана.

Борисов бе категоричен, че ако ГЕРБ дойдат на власт, той ще стои докрай против флотилия в Черно море. Бойко Борисов заяви, че уважава президента си и няма да води дискусии с него чрез медии или социални мрежи, особено когато това касае сигурността на страната.

Бившият премиер е в Сливен на кръгла маса „Конкурентоспособно и пазарноориентирано земеделие“.