България е сред шест държави с прекомерни макроикономически дисбаланси в ЕС, съобщи днес Европейската комисия.

Тя отчете резултатите от наблюдението си върху 28-те национални икономики в съюза в рамките на т.нар. Европейски семестър.

Останалите страни с прекомерни макроикономически дисбаланси са Хърватия, Франция, Португалия, Италия и Кипър. Първите три от тях с в процедура за прекомерен бюджетен дефицит. Италия също рискува да стане обект на такава процедура, каза еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси. Комисията ще реши през април дали да я открие взависимост от изпълнението на бюджетните показатели на страната. За разлика от другите държави в групата си, България е със здрави публични финанси и дори преизпълнява средносрочните си цели. 

"Уязвимостта във финансовия сектор е съчетана с висока корпоративна задлъжнялост в контекста на незавършенa корекция на трудовия пазар", пише Комисията, що се отнася до макроикономическите дисбаланси  у нас.

Тя посочва, че нетната външна задлъжнялост на страната е намаляла и банковият сектор е стабилизиран, но не са докрай решени въпросите с "със слабото управление и надзор" и със законовата рамка за несъстоятелността.

Докладът отбелязва прегледа на качеството на активите и стрес тестовете в банковия сектор, както и прегледите на портфейлите на пенсионните фондове и застрахователните компании. Въз основа на тях са набелязани мерки, които още не са приложени, посочва Комисията. Намаляването на задлъжнялостта в корпоративния сектор е бавно. 

Условията на трудовия пазар у нас да са се подобрили, но нивата на заетост са ниски, дългосрочната безработица е висока и несъответствията между търсене и предлагане на работна ръка продължават, отчита още Комисията.

Освен за спазването на таваните за бюджетния дефицит и публичния дълг от съответно 3 и 60 на сто от БВП, Комисията наблюдава националните икономики по десет други показателя свързани с конкурентоспособността и докладва за установени неравновесия, които биха могли да ги направят уязвими.