Руският Върховен съд на Русия отмени днес присъдата срещу активиста Илдар Дадин, предаде Нюз.Ру.

Дадин е първият и засега единствен опозиционер, осъден в Русия за "многократно нарушаване на правилата за организиране на протести". Това престъпление, въведено в Наказателния кодекс през лятото на 2014 г., се наказва първия път с глоба, а втория - с до 5 години лишаване от свобода.

Решението на съда влиза в сила в деня на огласяването му. То е окончателно и не може да бъде обжалвано. Дадин ще бъде освободен в момента, в който подпечатаната заповед пристигне в колонията, където той изтърпява наказанието. Опозиционерът може да излезе още утре, обяви съпругата му Анастасия Зотова.

Илдар Дадин получи тригодишна присъда. През март 2016 г. обаче тя бе намалена на 2 години и половина.

Опозиционерът изтърпяваше наказанието си в колония в автономна руска република Карелия. Миналата есен адвокатът му огласи негово писмо, според което той и други осъдени са били подлагани на постоянни побоища, изтезания, унижения, обиди и са държани в непоносими условия.

В писмото бе цитирана заплах към Дадин, отправена от началника на вътрешната служба на колонията майор Сергей Косиев:

"Ако опиташ да се оплачеш, ще те убият и ще те заровят зад оградата".

Случаят стигна до Европарламента, който призова Дадин да бъде освободен.

В края на 2016 г. Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) обяви, че няма доказателства за мъчения срещу затворника. Въпреки това той бе преместен в колония в Алтайския край.

Преди десетина дни обаче Конституционният съд постанови съдебното решение да бъде преразгледано. Така се стигна до днешната отмяна на присъдата.

Съпругата на Дадин заяви, че двамата могат да напуснат Русия след освобождаването му, тъй като се опасяват, че срещо нуго могат да започнат нови преследвания.

Решението на Върховния съд за Илдар Дадин бе огласено в деня, в който "Амнести интернешънъл" разпространи доклада си за състоянието на човешките права по света през 2016 г.

Русия е остро критикувана, най-вече заради мъчения на осъдени в колонии и прилагането на т. нар. пакет на Яровая - приетите от Думата антитерористични закони.

Един от цитираните примери е писмото, в което Илдар Дадин разказва за мъченията, на които е бил подлаган.

Практиката на прилагането на антиекстремисткото законодателство е изключително порочна. Пакетът на Яровая, наречен на името на депутатката Ирина Яровая от партия "Единна Русия",  противоречи на редица международни ангажименти в сферата на човешките права. 90 на сто от присъдите по делата за екстремизъм са за изказвания и споделяния на чужди мнения в социалните мрежи. Това нарушава свободата на изразяване на мнение, отбелязва "Амнести".

Специално внимание е отделено на Северен Кавказ, където противници на местната власт изчезват или често биват обект на извънсъдебна разправа.