Рязка децентрализация на социалните дейности, за да може помощта да е максимално близо до хората в нужда, като така се гарантира и по-добър контрол. Помощти за деца под формата на ваучери на храна, обучение, облекло. Премахване на социалните помощи за лица, които трайно отказват да работят. Въвеждане на електронно здравеопазване и преход към демонополизация на Националната здравоосигурителна каса, както и нов метод за финансиране на болничната помощ.

Въвеждане на предмет “християнска етика” в училище след 4-и клас. Подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми и данъчни облекчения вместо детски надбавки за семействата.

Това са някои от мерките в третата част от управленската програма на “Нова република”, представена днес от председателя на дясното обединение Радан Кънев, Ивайло Цветков- Нойзи, бившия зам.-председател на парламента Иван Иванов, бившия депутат Борис Станимилов и общинската съветнимка в София Марта Георгиева.

Документът се нарича “Нова надежда” и е за сферите култура, родобюлие, демографска криза и семейство, социална политика, здравеопазване и грижа за животните.

Радан Кънев говори последен от колегите си и представи мерките в социалната и здравната сфера. По думите му в центъра на тези политики трябва да е страдащият човек, а “култивираните от партиите общности избиратели”.

Социална политика

- Рязка децентрализация на социалните дейности и предоставяне на права и бюджет на общините – така грижата ще е близо до хората в нужна и може да се засили контрола и да се прави разграничение между реално нуждаещи се и тези, които отказват да работят.

- Строг контрол върху категоризацията на хора с увреждания и пълноценното им подпомагане за включването им в пазара на труда.

- Съсредоточаване на помощите за отглеждане на деца върху наистина нуждаещи се семейства под хормата на ваучери за храна, облекло, обучение, лекарства.

- Премахване на помощите за лица, които отказват да работят

- Насърчаване на частната инициатива в трудовото последничество

Здрава нация

Мерките в здравеопазването са разделени на три – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни.

В първата категория е въвеждането на електронно здравеопазване.

- Електронно направление за специалист, електронна рецепта и електронно медицинско досие.

- По-високи възнаграждения и инвестиция в материалната база на срешната помощ. Включване на парамедици в работата й.

Средносрочните мерки са:

- Реформа във финансирането на болничната помощ – от плащане по кринични пътеки към диагностично свързани групи

- Подготовка за демонополизация на Националната здравнооситурителна каса. Механизъм за недопускане на селектиране на пациенти според здравното им състояние чрез създаване на специален фонд

- Дългосрочната цел е демонополизиране на здравното осигуряване и създаване на конкуриращи се осигуритерни услуги, от които гражданите да избират. Плюс създаване на паза за доставчиците на здравни услуги – тоест фондовете да избират с кого да сключат договор.

Култура

Мерките представи Иван Иванов, който заяви, че културата е тази, която гради кода на нацията и възпитава в родолюбие:

- Двойно увеличение на бюджета за култура – на 1% от БВП още в първата година от мандата. В ЕС средно се отпускат около 2,5% от БВП за култура.

- Намаляване на данък “четене” - тоест сваляне на ставката на ДДС за книги от 20 на 9%, а за издаване на български автори – да няма ДДС.

- Модернизиране на работата по опазване на недвижимото културно наследство – у нас има над 40 000 недвижими културни ценности.

- Актуализация на регистъра на паметниците на културата, дигитаризация на този регистър и публичен достъп до данните.

- Актививизиране на потенциала на културните ни институците в чужбина и създаване на Институт за емигрантска култура и литература

- Развитие на читалищата като средищни центрове.

- Приемане на закон за историческите български столици – такъв бе внесен в 43-ия парламент и спрян от ГЕРБ. Създаване на общ фонд за развитие на старите столици, на обща страгегия и стимулиране на туризъма.

Родолюбие

“Добрият патриот обича и възвисява своето, без да мрази и отрича чуждото. Патриотизмът е чужд на всякакви -филии и -фобии. България трябва да се разглежда като европейската християнска цивилизация”, заяви Борис Станимиров и очерта следните мерки за стимуриране на родолюбието.

- Изучаване на българския принос в световната история, наука, хуманизъм

- Организиране на познавателни екскурзии за ученици на исторически места у нас и в чужбина.

- Въвеждане на ден на ветераните за почитане на мъжете, които са воюзали за страната, в това число и в нови мисии, както и Ден на знамето.

- Ученически обмен с училищата на българските общности зад граница.

Семейство и демография

“Здрава и просперираща нация се гради на здрави и грижовни семейства”, смятат от “Нова република” и предлагат следното:

- Подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Финансиране на лечение ин витро от НЗОК или чрез създаване на специален фонд.

- Ускорени и опростени процедури за осиновяване на дете, тъй като всяко дете заслужава да бъде отгледано в семейна среда

- Отмяна на изкривения модел с детските надбавки и на негово място – данъчни облекченя за семействата с деца.

- Въвеждане на работа на половин работен ден през вторага година от майчинството – с цел майките да не прекъсват кариерното си развитие и работа, но да прекарват време и с децата си

Грижа за животните

В Германия грижата за животните е част от конституцията, а в Англия има строго и стриктно законодателство от 1911 г., припомни Марта Георгиева. По думите й възпитанието на децата в любов и грижа към животните доказано намалява рисковете в бъдеще за прояви на агресия и върху личността – това показва световната практика. А у нас институциите абдикират от задълженията си. Затова:

- Създаване на зоополиция – на надминистерско ниво и с право структурите й да ползват пълния ресурс на МВР, Министерството на околната среда и на Агенцията за безопасност на храните.

- Решение на проблем с бездомните кучета по методи, одобрени от Световната здравна организация и БАН, както и закриване на незаконните общински приюти, които източват средства, но не решават нито един проблем.

- Проследяване и строг контрол на домашните животни, наказание за нерегламентирана търговия с животни.

- Създаване на спасителни центрове за помощ на диви и селскостопански животни, които са били подложени на насилие.

Въвеждащата част в програмата "Нова надежда, в която има само една мярка - въвеждане на задължителен предмет "християнска етика" след 4-и клас в училище. 

"Ние от "Нова република" вярваме и в дълбоко изстраданото християндемократическото убеждение, че бесният материализъм трябва да отстъпи на принципите на християнската етика. И споделяме мислите на Св. Августин, че Бог не е нещо телесно, но всички неща са от Бога. Не от водата на талес, не от въздуха на Анаксимен, не от огъня на стоиците, не от атомите на Епикур - всички неща са от нашия християнски Бог. Затова предлагаме една единствена, но ключова мярка за национално православно християнско въздигане, която следва простите възрожденски идеали на  хора като Неофит Бозвели", каза Нойзи, преди да съобщи мярката.