Божидар Димитров, който от близо 16 години е несменяем като директор на Националния исторически музей, най-сетне ще трябва да се яви на конкурс. Министерството на културата, водено в момента служебно от Рашко Младенов, обяви, че се търсят редовни шефове на четири института, сред които и на НИМ.

Димитров наглед отговаря на всички изисквания на конкурса – има необходимите образование, професионално направление и опит; може да се похвали и с доста от предимствата – най-вече със стажа си в музей. Историкът бе директор на НИМ от 1994 до 1998 г., когато бе освободен заради конфликта с връщането на „История Славянобългарска“ в Зографския манастир. След това бе назначен обратно на поста през 2001 г.

Въпреки че мандатът му по закон е установен – пет години, конкурс и до момента не бе обявен, а Вежди Рашидов оправдаше това с факта, че „никой не познава до кътните зъби“ музея.

Сега настоящият ръководител на НИМ, както и всички, които искат да се борят за креслото му, имат един месец да подадат документи за участие в конкурса – до 22 март. Пълните изисквания може да видите в сайта на Министерството на културата.

Другите три обявени конкурса от ведомството са за директори на Националния институт за недвижимо културно наследство, на Националния музей „Шипка-Бузлуджа“ и на музея „Борис Христов“ в София.

Божидар Димитров заявява, че „от дългия си опит знае, че конкурсите в България са два вида. При единия нещата се нагласяват така, че да се отстрани неудобното и нехаресвано лице и се избира наш човек. Ако конкурсът е такъв, аз не бих могъл да спечеля конкурс и за портиер на музея.

Ако конкурсът е честен, каквито са 20-30% от конкурсите, няма начин да не го спечеля. Досега съм участвал в три конкурса, два съм спечелил, един – не. Време е да направя хеттрик“, коментира в съобщение до медиите Божидар Димитров предстоящия конкурс.

"Площад Славейков"