Културата заема видно място на предстоящите парламентарни избори. Но не като намерение, а най-вече визуално. За разлика от вота за президент, където почти нямаше представители на изкуството, днес партиите се надцакват с хора от шоубизнеса в изборните си листи – и то на съвсем избираеми места.

Първата политическа сила в момента, ГЕРБ, залага освен на ветерана си и бивш културен министър, скулптора Вежди Рашидов, но и на музиканта Калин Вельов.

От БСП също имат опитен политик в редиците си. Стефан Данаилов отново ще води листа и навярно за пореден път ще открие Народното събрание като най-възрастния избран депутат. Социалистите предлагат и певицата Нона Йотова (преди 20-ина година тя бе поддръжник на СДС, макар никога да не е била в активната политика), а също и актьора Любомир Ковачев (който има няколко роли в киното, но може би за негово съжаление е най-популярен като лицето на рекламната кампания за цифровизацията отпреди няколко години). В редиците на БСП е също и професорът по пантомима от НАТФИЗ Александър Илиев.

Най-много творци в листите си имат „Да, България“. Те се явяват със „Зелените“ и с ДЕОС. В редиците им са музикантите Свилен Ноев от „Остава“ и Васил Гюров („Ревю“), актьорите Веселин Калановски и Ивайло Захариев („Под прикритие“). В последния момент по свое желание от участие в изборите се е отказала Луиза Григорова. Хората на изкуството при новата формация са символично предвождани и от теоретик експерт – културолога проф. Александър Кьосев.

В последния момент Светльо Витков от „Хиподил“ също се включи в изборната надпревара – неговата „Глас народен“ се коалира с Реформаторския блок.

Огромна изненада представиха от ДОСТ, партията на отлюспилия се от ДПС Лютви Местан. Водач на листа във формацията ще е режисьорът Евгений Михайлов – той вече е бил депутат, но от СДС, в 37-ото Народно събрание.

Изненадващ кандидат имат и от ДПС – Слави Бинев, който беше в „Атака“ и Патриотичния фронт. Бинев не е точно човек на културата, но пък за кратко беше председател на парламентарната Комисия по култура и медии, което предизвика и поредица от протести от страна на истинските творци.

В АБВ водач на листа е бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

"Площад Славейков"